"Укренерго" отримає від ЄС грант на 100 млн євро на енергетичні проекти

"Укренерго" отримає від ЄС грант на 100 млн євро на енергетичні проекти

ЄС надає НЕК «Укренерго» €100 млн гранту на захист об'єктів енергетики та їх відновлення.

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький підписав відповідну грантову угоду з головою представництва німецького державного банку розвитку KfW в Україні Лоренцом Гесснером.

Єврокомісія уповноважила KfW спрямувати до «Укренерго» кошти спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility. Фінансування забезпечує реалізацію низки пріоритетних енергетичних проєктів:

  • Модернізація високовольтних підстанцій у західних регіонах України та розбудова міждержавних інтерконекторів, які з’єднують Україну з енергосистемою континентальної Європи.
  • Ремонт і відновлення зруйнованого або пошкодженого російськими обстрілами обладнання на високовольтних підстанціях, а також закупівля і поставка нового обладнання.
  • Заходи з посилення фізичного захисту підстанцій «Укренерго».

Цей грант є вже другою фазою цільової програми «Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України». 11 червня, під час Берлінської конференції з відновлення України, «Укренерго» підписало з KfW угоду щодо першої фази програми на суму €15 млн.

Від початку повномасштабної війни «Укренерго» залучило міжнародної допомоги на суму €1,5 млрд. Зокрема, €324 млн – за підтримки KfW.

Читайте також