Який прогноз ВВП України та курсу гривні на 2023 рік

Який прогноз ВВП України та курсу гривні на 2023 рік

Який прогноз ВВП України та курсу гривні на 2023 рік дають МВФ, ЄБРР, НБУ та інвестбанки в Україні

НБУ

Падіння ВВП України у 2022 році становитиме 31,5%. Це майже на 2 п.п. менше, ніж Нацбанк прогнозував улітку. Інфляція у 2022 році утримається в межах 30% (попередній прогноз – 31%). Крім того, є шанс, що вже з другого кварталу 2023 року українська економіка почне виходити із штопора. Зростання найближчими роками буде помірним – 4–5%.

«Суттєві втрати робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та значні потреби в імпорті на етапі післявоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки», – наголошується у прогнозі НБУ. Прогнози Нацбанку базуються на припущенні, що ризики, пов'язані з безпекою, в Україні суттєво знизяться із середини 2023 року.

Тим не менш, головними ризиками для відновлення, як і раніше, залишаються бойові дії та загроза подальшої ескалації конфлікту. Додаткові складнощі будуть пов'язані з критичною ситуацією в енергетиці, яка може призвести до зупинок великих підприємств, що вкрай негативно вплине на ВВП та наповнення держбюджету.

МВФ

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що український ВВП у 2023 році зросте на 1%. У той самий час інфляція становитиме близько 25%.

"Руйнівний соціальний та економічний вплив війни на Україну триває, що призводить до великої кількості загиблих серед цивільного населення, міграції чи внутрішнього переміщення третини населення, колосальної шкоди для інфраструктури та виробничих потужностей", - заявив глава місії МВФ Гевін Грей.

МВФ очікує, що за таких умов економіка України у 2022 році впаде на 33%, а вже наступного року стабілізується. Базовий сценарій передбачає відновлення економіки України на 1%.

У МВФ зазначають, що Україна вимагатиме значної міжнародної фінансової допомоги для економічної стабільності.

ЄБРР

ЄБРР прогнозує, що війна Росії проти України призведе до скорочення ВВП України цього року на 30%.

На 2023 рік ЄБРР знизив свій прогноз відновлення економіки до 8% з 25%, прогнозованих у травні 2022, коли очікувалося, що значні роботи з відновлення будуть продовжуватися.

Прогноз є ознакою того, наскільки невизначеність щодо майбутнього тисне на економічні перспективи України. Ризики для прогнозів виключно високі залежно від тривалості та інтенсивності війни.

Томаш Фіала, гендиректор Dragon Capital

Згідно з оновленими прогнозами Dragon Capital у листопаді 2022 року, у 2023 році ВВП України знизиться ще на 5% після обвалу на 32% у 2022 році.

Цього року ВВП України впаде на 32%, що гірше за попередню оцінку в 30%. «Погіршення пояснюється проблемами з електрозабезпеченням, – наголосив Фіала. – Якщо у серпні більшість наших бізнесів показували приблизно довоєнні результати, то у жовтні ми побачили скорочення на 10% місяць до місяця через перебої з електрикою. Ми готуємося до того, що за таких умов доведеться працювати протягом усієї зими».

Наступного року ВВП скоротиться ще на 5%, додав він. "Цей прогноз базується на тому, що гаряча фаза війни триватиме до третього кварталу", – уточнив інвестбанкір.

За його словами, у 2023 році Dragon Capital очікує середньорічний курс долара в 38,5 грн/$. Показник на кінець року – 43 грн/$. «Є надія, що Україна отримає $18 млрд від ЄС та США, а також певне фінансування від МВФ у другому півріччі, – сказав Фіала. – Загальний рівень зовнішнього фінансування може становити $42 млрд проти $32 млрд цього року».

Dragon Capital чекає на міжнародні резерви на рівні $27 млрд на кінець 2022-го (це досить комфортний рівень) і $28 млрд на кінець 2023-го.

Ігор Мазепа, Concorde Capital

За оцінкою засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи, «розумне» зростання економіки у 2023 році становитиме 5–10%. Курс гривні наступного року, ймовірно, не перетне позначку 50 грн/$. НБУ при цьому здатний утримувати поточний офіційний курс 36,6 грн/$, щонайменше, до середини наступного року або навіть до кінця війни, припускає Мазепа. 2023 рік Ігор Мазепа назвав стартовим майданчиком для зльоту економіки України.

Читайте також