ЄБРР направить 22,7 млн євро кредиту «Укрпошті» на придбання 5000 електровелосипедів і 350 вантажівок

ЄБРР направить 22,7 млн євро кредиту «Укрпошті» на придбання 5000 електровелосипедів і 350 вантажівок

Інвестиції ЄБРР допоможуть диверсифікувати логістичні операції «Укрпошти», а саме будуть направлені на придбання електровелосипедів та комерційних вантажівок, а також в цифровізацію фронт-офісу

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) перерозподіляє 22,7 млн євро існуючої позики українській національній поштовій службі «Укрпошта» для підвищення операційної стійкості компанії, незважаючи на війну Росії проти України.

Початковий кредит у 63 млн євро було узгоджено в листопаді 2020 року. Його метою було фінансування модернізації логістичної інфраструктури та операційного парку компанії. Однак повномасштабна війна Росії проти України, яка ускладнила доступ до клієнтів та зробила запити більш терміновими, змінила пріоритети.

У грудні минулого року ЄБРР ухвалив грант на спільне інвестування в розмірі 4,5 млн євро, що фінансується зі спеціального фонду акціонерів ЄБРР (SSF), для підтримки придбання супутникових інтернет-терміналів і генераторів електроенергії для мобільних поштових фургонів - з метою допомогти людям, які стикаються з відключеннями електроенергії в результаті російських бомбардувань цивільної інфраструктури, із доступом до цифрового зв’язку, навіть у віддалених сільських районах.

Зараз Банк надає можливість використати 22,7 млн євро для придбання понад 5000 електровелосипедів і близько 350 комерційних вантажівок.

Ці нові інвестиції відповідають початковим цілям проєкту та дозволять компанії продовжувати надавати життєво важливі поштові послуги місцевому населенню та підприємствам в Україні, підтримувати поштовий парк компанії та покращувати послуги доставки.

ЄБРР, який співпрацює з Україною вже понад три десятиліття, підтримує як над проєкти, так і реформи української влади. Банк значно збільшив свою підтримку після російського вторгнення в лютому минулого року, зобов’язавшись інвестувати 3 млрд євро в 2022-2023 роках.

Він готовий підтримати реконструкцію додатковим фінансуванням і ноу-хау, а в травні отримав дозвіл Ради керуючих працювати над потенційним збільшенням капіталу на 3-5 млрд євро до кінця року, щоб надати максимальну підтримку.

ЄБРР розділив ризик своїх інвестицій в Україну під час війни 50:50 з акціонерами та донорами. Однак, оскільки ця операція передбачає перепрофілювання узгодженого фінансування, донорських гарантій не очікується.

Читайте також