ЄБРР підтримає стратегію відродження Маріуполя

ЄБРР підтримає стратегію відродження Маріуполя

ЄБРР взяв на себе оцінку руйнувань, втрат і потреб для відбудови міста Маріуполь

Європейський Банк Реконструкції та Розвитку починає шлях до майбутнього відродження Маріуполя з підтримки програми кількісної оцінки масштабу руйнувань, яких зазнало місто під час вторгнення Росії, та вартості його відбудови.

ЄБРР та міська влада Маріуполя підписали Меморандум про Взаємопорозуміння щодо початку роботи над доповіддю про оцінку руйнувань, збитків та потреб, де буде визначено шкоду, завдану війною інфраструктурі міста, і фінансові потреби на її відновлення.

Доповідь ляже в основу Стратегії Відродження Маріуполя, яка дасть оцінку ключових потреб і закличе потенційних інвесторів та донорів до участі в відбудові міста після його повного звільнення.

Згідно з угодою, яку сьогодні у Варшаві підписали мер Маріуполя Вадим Бойченко та заступник голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький, Європейський Банк візьме на себе координацію підготовки доповіді, що сфокусується на оцінці збитків громадського транспорту, водопостачання та каналізації, управління побутовими відходами та вуличного освітлення в місті.

Ці сектори є ключовими для життєзабезпечення мешканців міста і отримували суттєву підтримку в минулому від донорів та міжнародних фінансових інституцій.

ЄБРР також тісно співпрацює зі Світовим Банком, щоб забезпечити координацію доповіді з програмою Швидкої Оцінки Збитків та Потреб, яку Світовий Банк проводить на загальнонаціональному рівні.

Буде враховано досвід попередніх подібних аналітичних програм Світового Банку, зокрема важливість злагодженого і координованого підходу з боку міжнародних партнерів до питання оцінки збитків та потреб для відбудови.

Маріуполь, портове місто в Донецькій області, зазнав жорстких руйнувань під час вторгення Російської Федерації та двомісячної битви за місто. Поки що місто ще перебуває під контролем російських військ.

Влада міста, яка наразі базується на підконтрольній Україні території, не має можливості профінансувати та організаційно забезпечити складний проект з оцінки збитків, і звернулася з цим запитом до ЄБРР.

«ЄБРР є надійним партнером Маріуполя, і зараз підтримка від давніх друзів наближає нас до спільної мети – швидкого відродження міста після де-окупації», - сказав мер Вадим Бойченко.

«Маріуполь раніше був динамічним, зеленим портовим містом і важливим партнером ЄБРР. Ми з гордістю стали поруч зі владою міста, щоб відіграти цю важливу роль і закласти основу майбутнього відродження, коли місто знову стане вільним. ЄБРР абсолютно відданий справі підтримки України в повоєнній відбудові», - сказав Марк Магалецький, заступник голови ЄБРР в Україні.

Місто Маріуполь вже давно співпрацює з ЄБРР. У 2020 році воно вступило до програми ЄБРР «Зелені Міста», а до повномасштабної війни співпрацювало з Банком над втіленням низки важливих «зелених» проектів в міській інфраструктурі, включно з громадським транспортом, енергоефективністю громадських будівель та управлінні твердопобутовими відходами.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні і нещодавно взяв на себе зобов’язання інвестувати три мільярди євро в 2022-2023 роках у підтримку секторів економіки України, які особливо постраждали під час повномасштабної війни з Росією. Пріоритети ЄБРР включають торгівельне фінансування, енергобезпеку, життєво важливу інфраструктуру та харчову безпеку, а також підтримку ліквідності фармацевтичного сектору. Інвестиції у всіх секторах включають часткове покриття ризиків з боку партнерів, включно з Європейським Союзом, США та Великою Британією.

Читайте також