ЄБРР створює спільне підприємство з GOLDBECK SOLAR Investment для проектів СЕС в Україні

ЄБРР створює спільне підприємство з GOLDBECK SOLAR Investment для проектів СЕС в Україні

ЄБРР створює в Україні спільне підприємство з групою компаній GOLDBECK SOLAR для реалізації проєктів сонячної енергетики загальною потужністю до 500 МВт протягом наступних 3-5 років

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) створив у секторі відновлюваної енергетики спільне підприємство з компанією GOLDBECK SOLAR Investment, яке займатиметься будівництвом та експлуатацією нових сонячних електростанцій в Україні. Цей проєкт реалізується у рамках діяльності Банку, спрямованої на підвищення стійкості української енергетики, яка протягом останніх місяців зазнала жорстких обстрілів з боку Росії.

Ця угода є першим приватним проєктом з будівництва генеруючих потужностей з ВДЕ за участі іноземного інвестора, який фінансується ЄБРР в Україні з лютого 2022 р.

Підписання проєкту, оголошене на Конференції з відновлення України в Берліні, зміцнить відносини ЄБРР з GOLDBECK SOLAR – досвідченою німецькою компанію, яка має більш ніж 20 років досвіду в секторі сонячної енергетики та активно працює у більш ніж 12 країнах. GOLDBECK SOLAR Group наразі має понад 550 працівників і вже побудувала понад 3 ГВт сонячних потужностей у 20 країнах.

Метою створення СП GOLDBECK SOLAR Investment Ukraine GmbH є об’єднання зусиль для підтримки генерації електроенергії в Україні шляхом створення нових СЕС загальною потужністю до 500 МВт. Проєкт стане першою інвестицією GOLDBECK SOLAR в Україні та важливим прикладом, який сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій в українську енергетику, передусім у контексті відновлення та «зеленого» переходу.

За даними Міністерства енергетики України, станом на кінець квітня 2024 р. внаслідок російських обстрілів в Україні було пошкоджено або знищено близько 13 ГВт генеруючих потужностей, що призвело до регулярних відключень електроенергії по всій країні. Наразі енергосистема працює в умовах постійного дефіциту генерації, який впливає на цілісність та стабільність її функціонування.

Енергетична безпека є одним з п’яти інвестиційних пріоритетів ЄБРР в Україні разом з підтримкою життєво важливої інфраструктури, продовольчою безпекою, торгівлею та підтримкою приватного сектору. Після нещодавніх обстрілів української енергетики ЄБРР переглядає послідовність і пріоритетність раніше запланованих проєктів з метою збільшення інвестиційної підтримки цього сектору.

ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги фінансування української економіки після початку російського повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р. Банк уже виділив понад €4,2 млрд в Україні з початку війни. Акціонери ЄБРР нещодавно ухвалили збільшення оплаченого капіталу на €4 млрд, яке дозволить Банку продовжувати інвестиції на поточному рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу після переходу до відновлення.

Читайте також