ЄБРР та Іспанія надає гарантії на суму 100 млн євро для продовольчої безпеки та муніципального сектору України

ЄБРР та Іспанія надає гарантії на суму 100 млн євро для продовольчої безпеки та муніципального сектору України

ЄБРР та Іспанія об’єднують зусилля для підтримки продовольчої безпеки та муніципального сектору України

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та уряд Іспанії об’єднали зусилля, щоб зміцнити продовольчу безпеку України та її муніципальний сектор.

Іспанія, член-засновник і стратегічний партнер ЄБРР, підписала угоду про надання гарантій на суму до 100 мільйонів євро для підтримки діяльності Банку в муніципальному секторі України, а також для забезпечення продовольчої безпеки в країні та інших економіках, у котрі інвестує ЄБРР, що постраждали від війни в Україні.

Збільшення сільськогосподарського виробництва та забезпечення ланцюжка постачання сільськогосподарської продукції в Україні мають вирішальне значення для забезпечення продовольчої безпеки. Інвестиції ЄБРР також допомагають запобігти глобальній продовольчій кризі шляхом усунення ризиків у постачанні життєво важливих продуктів харчування, особливо для країн, економіка яких критично залежить від імпорту продовольства (наприклад, у південному та східному Середземноморському регіоні Банку).

Крім того, багато міст і муніципальних об'єктів суттєво постраждали від війни. ЄБРР зосереджується на наданні екстреної ліквідності муніципалітетам, які перебувають у скрутному становищі, щоб забезпечити їх безперервне функціонування та безперебійне надання основних послуг, таких як централізоване опалення, водопостачання та водовідведення, переробку твердих відходів та роботу громадського транспорту. Така підтримка ліквідності допомагає зберегти джерела існування та основні державні послуги для громадян, у тому числі внутрішньо переміщених осіб.

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо сказала: «Ми щиро раді та вдячні за цей дуже важливий внесок Іспанії, одного з наших найсильніших партнерів протягом багатьох років. Ці гарантії дозволять Банку вирішувати важливе питання продовольчої безпеки в Україні та за її межами та продовжувати надавати підтримку українським муніципалітетам вже зараз і коли починається відбудова країни».

Надія Кальвіньо, перша віце-президентка Іспанії та член ради акціонерів ЄБРР, підкреслила: «Ця угода демонструє рішучу відданість Іспанії підтримці України та покращить життя українських громадян шляхом надання фінансування для інвестицій, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки та потреб муніципалітетів, що найбільше постраждали від війни».

Іспанія приєднується до низки донорів, які через ЄБРР відреагували на потреби у фінансовій і технічній підтримці, викликані війною проти України. Близько 1,4 млрд євро щедро виділено на сьогоднішній день та спрямовано на підтримку української економіки та забезпечення енергетичної безпеки, адекватне транспортування, підтримку малого бізнесу, тощо.     

ЄБРР підтримує Україну та її реальну економіку в той час, коли країна потребує цього найбільше. Банк зобов’язався надати 3 млрд євро фінансування протягом 2022-23 рр. у партнерстві з міжнародними донорами, щоб забезпечити функціонування українського бізнесу та економіки. У 2022 році ЄБРР виділив 1,7 млрд євро на підтримку України. Він також мобілізував 200 млн євро безпосередньо від партнерських фінансових установ. Банк працює в Україні більше трьох десятиліть і є найбільшим інституційним інвестором країни.

Читайте також