ЄБРР виділяє кредит €70 млн «Новій пошті» на розширення послуг доставки

ЄБРР виділяє кредит €70 млн «Новій пошті» на розширення послуг доставки

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) позичає €70 млн провідному оператору поштової та кур’єрської доставки в Україні «Нова пошта» на фінансування його інвестиційної програми у 2024 році

«Кредит сприятиме реалізації довгострокової стратегії розвитку компанії, яка передбачає трансформацію моделі обслуговування клієнтів, а також допоможе забезпечити безпеку працівників і клієнтів під час війни», - сказав Керуючий директор ЄБРР в Україні та Молдові Арвід Тюркнер.

Ми підтримуємо нашого давнього клієнта «Нова пошта» у проєкті, що принесе багато переваг, крім суто комерційних, таких як підвищення безпеки, реінтеграція ветеранів і розширення можливостей навчання для жінок. Це той тип проєкту, що найбільше потрібен Україні під час війни, що триває», – сказала Нандіта Паршад, керуючий директор групи сталої інфраструктури ЄБРР.

Фінансування ЄБРР може бути надане в гривні або євро і супроводжується гарантією покриття першої втрати, яка охоплює 10% від суми кредиту ЄБРР і надається у рамках Програми інвестицій в муніципальну інфраструктуру та промислову стійкість України (UIF MIIR).

«Для нас ця угода є логічним наступним кроком у нашому довгостроковому партнерстві з ЄБРР, а також підтвердженням упевненості Банку в «Новій пошті» як надійному і стабільному партнері. Це також є визнанням значущості розвитку «Нової пошти» для українського бізнесу та економіки в цілому». – сказав фінансовий директор «Нова Груп» Петро Фоков.

«Зрештою, представники Банку оцінюють не лише фінансові показники проєкту, а й позитивні ефекти, які він може забезпечити на загальнодержавному рівні. Ці кошти залучаються на вигідних умовах і в обсязі, який більшість україніських банків не змогла б запропонувати», - додав він.

Російське вторгнення в Україну у 2022 р. дуже негативно вплинуло на український сектор поштового зв’язку і доставки, але сегмент відправлень швидко відновився, оскільки люди і компанії повернулися до економічної діяльності. «Нова пошта» відіграла провідну роль у цьому відновленні й зараз працює над розширенням діяльності, що забезпечить додаткову підтримку малого бізнесу по всій країні.

Компанія планує забезпечити подальше зростання у сегменті кур’єрської та експрес-доставки, а також доставки посилок шляхом збільшення на чверть своєї мережі поштоматів і переведення її у режим 24/7, оновлення сотень поштових відділень і терміналів, розвитку мережі відділень та будівництва понад 600 «капсул безпеки» та укриттів на своїх об’єктах по всій країні.

Враховуючи дефіцит кадрів на ринку праці та пов’язану з війною динаміку персоналу, ЄБРР у компоненті технічної підтримки проєкту допоможе «Новій пошті» вдосконалити підходи до управління людськими ресурсами шляхом реалізації спеціальної  програми розбудови спроможності з урахуванням найбільш нагальних потреб компанії у сфері людського капіталу. Зокрема, ця програма допоможе «Новій пошті» покращити шляхи і процедури повернення до роботи та системи підтримки на робочих місцях для 3,5 тис працівників, які наразі служать у Збройних силах України, а також інших ветеранів, які повертаються до цивільного життя.

Співпраця з ЄБРР також допоможе компанії у заповненні критично важливих вакансій, оскільки передбачає розширення доступу до навчання і можливостей працевлаштування для жінок, людей, які повертаються з інших країн, та інших осіб за фінансової підтримки Мультидонорського фонду ЄБРР для ініціатив у сфері гендеру та забезпечення рівності.

«Нова пошта» є основною операційною дочірньою компанією «Нова Груп», яка належить двом українським бізнесменам – В’ячеславу Клімову і Володимиру Поперешнюку. Компанія має мережу з близько 27,1 тис пунктів обслуговування і близько 33 тис працівників в Україні та надає послуги понад 11 млн клієнтів щомісяця. У 2023 р. «Нова Груп» доставила понад 384 млн відправлень.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні. Банк інвестував в українську економіку €4,5 млрд з 2022 р. і домовився з акціонерами про збільшення свого капіталу на €4 млрд, що дозволить йому продовжувати кредитування на цьому рівні під час війни з можливістю збільшення обсягів після початку повномасштабного відновлення.

Читайте також