ЄБРР виділяє українській електроенергетичній компанії «Укренерго» кредит на €97,3 млн

ЄБРР виділяє українській електроенергетичній компанії «Укренерго» кредит на €97,3 млн

Новий перепризначений кредит ЕБРР додатково до раніше перепризначених €50 млн забезпечить «Укренерго» екстреною ліквідністю під час війни

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та українська влада домовилися про зміну призначення решти €97,3 млн із вже існуючого кредиту для українського оператора системи передачі електроенергії «Укренерго». Нове призначення коштів – підтримання ліквідності компанії. Перепризначення першого траншу кредиту в розмірі €50 млн відбулося у травні. Ці кошти є необхідними для забезпечення безперебійного енергопостачання у країні, економіка якої зазнала значного негативного впливу через війну, розв’язану Росією.

ЄБРР пообіцяв інвестувати цього року €1 млрд у підтримання української економіки на умовах розподілу ризиків з донорами та партнерами. До половини з €97,3 млн буде гарантовано суверенним донором з країн «Великої сімки». Європейський фонд сталого розвитку Європейського Союзу (EFSD), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС, який передбачає підтримку інвестицій в Африці та країнах сусідства ЄС, надав гарантію покриття перших втрат для попереднього перепризначеного траншу €50 млн, який «Укренерго» вже повністю вибрала.

У липні 2019 р. ЄБРР погодився надати «Укренерго» €149 млн на модернізацію ключових елементів інфраструктури передачі електроенергії з метою підтримки стабільного функціонування системи та синхронізації з європейськими електричними мережами, а також на допомогу Україні у приведенні її законодавства та принципів операційної діяльності у відповідність до вимог Третього енергопакету ЄС.

Первісний проєкт був на етапі закупівель, коли розпочалася війна. Банк повторно його проаналізує та розгляне можливість виділення фінансування після війни.

У зв’язку з війною в «Укренерго» виникли невідкладні потреби в ліквідності, тому компанія звернулася з проханням змінити призначення невибраних коштів. Ця підтримка ліквідності з боку ЄБРР забезпечить стабільне функціонування енергосистеми України, атомних та відновлюваних енергогенеруючих потужностей, а також постачання електроенергії промисловим споживачам і населенню. Після початку війни компанія стикнулася з проблемою значних неплатежів з боку клієнтів і 30-процентним зменшенням обсягів споживання електроенергії, що призвело до втрати доходу.

З метою задоволення найбільш нагальних потреб України ЄБРР визначив п’ять пріоритетних галузей української економіки: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських компаній та продуктових рітейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтичних компаній.

Читайте також