ЄК розглядає можливість скорочення фонду оборонних закупівель для України

ЄК розглядає можливість скорочення фонду оборонних закупівель для України

Фонд може бути скорочений до €250 млн протягом року через низку проблем

Видання Euractiv повідомляє, що Європейська комісія розглядає можливість удвічі скоротити загальний фонд оборонних закупівель для України, зосередившись на модернізації оборонної промисловості.

EDIRPA була створена у липні 2022 року для стимулювання термінових закупівель зброї державами – членами ЄС для поповнення їх запасів та військової підтримки Україні.

На сьогоднішній день ініціатива передбачає бюджет €500 млн на два роки.

Тепер же, як зазначає Euractiv, Єврокомісія може скоротити фонд до €250 млн протягом року через, зокрема, затримки у переговорах та "пропозиції нових ідей для відповіді на термінові потреби в постачаннях".

Як пише видання з посиланням на офіційні особи ЄС, програма "не зможе" досягти своєї основної мети у терміновому поповненні запасів та постачанні зброї Україні.

Видання також зазначає, що оскільки потреби Києва "залишаються гострими", але тепер вони здебільшого зосереджені на боєприпасах, минулого місяця держави-члени ЄС змогли домовитися відправити та спільно придбати боєприпаси на суму €4 млрд. Це сталося всупереч тому, що подібні закупівлі не відповідають юридичним вимогам, які можуть виконувати EDIRPA.

Джерела EDIRPA припускають, що €250 млн, що звільнилися, можуть перенаправити в Європейську програму інвестицій в оборону (EDIP) для збільшення оборонного виробництва в довгостроковій перспективі.

Читайте також