ЄС готов інвестувати заморожені російські активи заради передачі прибутку Україні

ЄС готов інвестувати заморожені російські активи заради передачі прибутку Україні

Єврокомісія розглядає можливість отримання доходу у розмірі 2,6% від інвестицій заморожених активів Центрального банку росії

За даними видання Politico, ЄС вивчає різні варіанти використання заморожених активів росії, у тому числі і їх інвестування для отримання прибутку, який може бути використаний для фінансування відновлення України.

Це безпрецедентний крок, який потребує юридичного, політичного та економічного узгодження. Для цього було створено спеціальну робочу групу.

Країни-члени ЄС сходяться на думці щодо того, що потрібно ретельно вивчити варіанти використання заморожених активів відповідно до інструкції.

У матеріалах Politico вказується, що Єврокомісія хоче врахувати вторгнення росії в Україну, що рівнозначне винятковому та грубому порушенню міжнародного та гуманітарного права. Цим хочуть обґрунтувати докази на користь інвестування активів російського Центрального банку та отримання прибутку на користь України відповідно до міжнародного права.

У Єврокомісії вважають, що інвестиції заморожених мільярдів в активи з високим рейтингом із відносно коротким терміном погашення можуть принести значний річний дохід із середнім значенням близько 2,6%. Зараз у країнах G7, державах Євросоюзу та Австралії зосереджено майже дві третини від $300 млрд заморожених резервів ЦБ.

Читайте також