Заснований українцями стартап Rentberry залучив $90 млн інвестицій з оцінкою $1 млрд

Заснований українцями стартап Rentberry залучив $90 млн інвестицій з оцінкою $1 млрд

Заснований українцями стартап Rentberry, що спрощує процес оренди житла у США, залучив $90 млн інвестицій від двох американських фондів, після чого, як стверджують у компанії, оцінка сягнула $1 млрд.

Загальна сума раунду сягнула $90 млн, йдеться у релізі. Участь у цьому раунді інвестицій взяли фонди Berkeley Hills Capital та GTM Capital.

Це підняло оцінку стартапу до $1 млрд, – зазначається в повідомленні пресслужби Rentberry. – Ці інвестиції дозволять Rentberry покращувати свою платформу, розширювати глобальну присутність та досліджувати нові вертикалі на ринку нерухомості.

Сумнів щодо оцінки висловив аналітик українсько-американського фонду Horizon Capital Андрій Бродецький, посилаючись на фінансову звітність компанії для Комісії США з цінних паперів і бірж. У 2023-му стартап отримав $500 000 виторгу при $4,8 млн чистого збитку.

Лідер ринку Zillow з виторгом $1,9 млрд у 2023-му торгується на біржі з мультиплікатором 5-6, написав Бродецький у своєму Telegram-каналі. «Візьміть навіть дуже оптимістичні гіпотези – $15 млн виторгу в 2024-му, мультиплікатор 6x, і спробуйте отримати таку оцінку», – додав аналітик.

Зареєстрований у 2021-му в США Berkeley Hills Capital має статус непрацюючого фонду на аналітичній платформі Pitchbook. У його портфоліо на Pitchbook – одна інвестиція в український стартап Sirocco Energy, що розробляв вітряки для генерації енергії в міських умовах. На платформі WeFunder, яка допомагає індивідуальним інвесторам вкладатися в стартапи, вказано ще дві інвестиції: в український SolarGaps та американський Mileberry.

У лютому 2024-го також повідомлялося, що Rentberry разом з Berkeley Hills Capital планує придбати збанкрутілу мережу коворкінгів WeWork за $550-$650 млн.

Інший інвестор Rentberry – GTM Capital – у 2022-му в США заснував Сакіб Аван (Saqib Awan), згідно з Pitchbook. Про фаундера майже немає інформації в інтернеті. На рахунку його фонду шість інвестицій. Остання – в ізраїльський Lightrun – була здійснена у липні 2024-го.

Читайте також