AbbVie купує фармкомпанію Cerevel за $8,7 млрд

AbbVie купує фармкомпанію Cerevel за $8,7 млрд

Це стало другим великим придбанням виробника ліків

Фармацевтична компанія з Північного Чикаго AbbVie заплатить $45 за акцію готівкою, що на 22% вище за ціну закриття Cerevel у середу. Акції біотехнологічної компанії зросли на 42% з кінця минулого тижня на тлі спекуляцій про те, що угода перебуває у розробці.

AbbVie шукає способи заповнити прогалину, що утворилася через падіння продажів свого популярного протизапального препарату Humira. Кількість рецептів впала з того часу, як Amgen Inc. та інші конкуренти почали пропонувати дешевші версії.

Купівля Cerevel може стати для AbbVie способом поповнити портфель препаратів. Компанія була заснована у 2018 році в результаті партнерства Pfizer Inc. та Bain Capital і націлена на розробку ліків від хвороби Паркінсона та шизофренії. Згідно з документами, Pfizer, як і раніше, володіє понад 15% акцій компанії.

Це придбання додасть "широкий спектр потенційно найкращих у своєму класі активів, які можуть змінити стандарти лікування психічних та неврологічних розладів, коли у пацієнтів залишаються значні незадоволені потреби", - йдеться у заяві AbbVie.

Аналітики вважають, що нові угоди неминучі після важкого року у біотехнологічному секторі. Згідно з аналізом Джареда Хольца з Mizuho Group, опублікованому в середу перед оголошенням AbbVie Cerevel, у 2023 році було укладено 19 угод порівняно з 15 роком раніше.

«Ми, як і раніше, вважаємо, що злиття та поглинання у сфері біотехнологій будуть дуже помітними протягом наступних кількох тижнів до січня», — сказав Хольц.

Читайте також