Акції медіахолдингу Сільвіо Берлусконі сильно подорожчали після його смерті

Акції медіахолдингу Сільвіо Берлусконі сильно подорожчали після його смерті

Інвестори почали купувати акції медіагрупи MFE-MediaForEurope, яка належала Сільвіо Берлускон всупереч смерті засновника.

У цьому є своя логіка, можливо, спадкоємці захочуть продати актив чи вступити у партнерство з іншим холдингом/

Звістка про смерть колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі в понеділок спричинила різке зростання акцій його сімейної телерадіомовної компанії MFE-MediaForEurope.

Котирування акцій MediaForEurope типу А додали 11,04% і на максимумі торгувалися на рівні 0,525 євро за папір. Папір типу B подорожчав на 10,32%, до €0,759.

Смерть основного власника за логікою має, навпаки, спричинити зниження акцій через невизначеність, у якій опинився бізнес. Однак, як пише Reuters, такий патерн відповідає тій динаміці, яку демонстрували папери з погіршенням здоров'я Берлусконі в останні місяці.

"Зліт акцій відображає можливості, які можуть відкритися перед компанією після відходу її засновника зі сцени", - зазначає агентство. На тлі ситуації, що динамічно змінюється в медіабізнесі, деякі інвестори, схоже, роблять ставку на те, що спадкоємці Берлусконі позитивніше ставляться до пошуку нового партнера для MFE або продажу бізнесу більшому конкуренту.

MediaForEurope (MFE) на 48% належить холдингу Fininvest сім'ї Берлусконі. Компанія, яка до 2021 року називалася Mediaset Group, спеціалізується в основному на безкоштовному та платному телебаченні, знімає та розповсюджує фільми та мультимедіа, займається рекламою. MFE управляє комерційними телеканалами в Італії (Canale 5, Italia 1 та Retquattro) та Іспанії (Telecinco та Cuatro), а також придбала значну частку в німецькому приватному телеканалі ProSieben.

У 2022 році виручка MediaForEurope склала €2801,2 млн, чистий прибуток - €216,9 млн. Компанія платить дивіденди. За підсумками минулого року вони становили €0,05 на одну акцію типу А та типу В.

Крім MFE, сімейна холдингова компанія також контролює видавничий дім Mondadori і володіє великою часткою в керуючому активі Mediolanum. 

Італійська газета Corriere della Sera оцінила стан померлого політика та бізнесмена в €4 млрд. Основний актив — 61% акцій медіагрупи Fininvest, ринкова вартість цієї частки становить €2,9 млрд. За підрахунками видання, Берлусконі отримував €170 тис. на день від діяльності групи (розраховано протягом останніх 2000 днів). Також йому належали вілли по всій Італії, квартири, яхти, літаки та вертоліт.

Читайте також