Американський розробник космічної станції Vast купив стартап Launcher з дніпровською командою

Американський розробник космічної станції Vast купив стартап Launcher з дніпровською командою

Інженерна команда та головний конструктор ракетного стартапу Launcher раніше знаходилися в Дніпрі, але потім релокувались у Софію

Згідно із спільною заявою компаній, американська Vast, що займається розробкою космічної станції, поглинула також американський ракетний стартап Launcher. Умови угоди сторони не розкрили.

За підсумками минулого раунду, коли в червні 2021 року стартап Launcher залучив $11,7 млн, його оцінка склала $46,7 млн.

Переговори про поглинання тривали останні місяці. В рамках угоди Vast отримає розробки Launcher: орбітальний апарат Orbit та ракетний двигун E-2.

Команда Launcher у повному складі перейде до Vast. Засновник Launcher Макс Хаот стане президентом Vast.

Близько 14 українських співробітників Launcher, яких з лютого 2022 року релокували у новий офіс у Софії, також працюватимуть на нову компанію.

Launcher був заснований у 2017 році американцем бельгійського походження Максом Хаотом. Стартап розробляв ракету легкого класу Light та орбітальний буксир Orbiter.

Український офіс Launcher відкрив у Дніпрі. Українська інженерна команда складалася з 15 осіб, з яких ключовим спеціалістом є Ігор Нікіщенко, котрий має за плечима 31 рік досвіду роботи у конструкторському бюро «Південне». До речі, у «Південного» стартап також ліцензував технології маневрового двигуна другого ступеня «Зеніту» – РД-8, турбо- та кисневого насосу.

Vast стала відома у вересні минулого року, коли її засновник Джед Маккалеб оголосив, що компанія збирається будувати велику космічну станцію, на якій за допомогою обертання створюватиметься штучна сила тяжіння.

Читайте також