Apple купила канадський ШІ-стартап DarwinAI для розвитку Siri

Apple купила канадський ШІ-стартап DarwinAI для розвитку Siri

Apple купила канадський ІІ-стартап DarwinAI, розробки якого підходять для смартфонів

Apple придбала канадський стартап DarwinAI, який спеціалізується на розробці невибагливих до обчислювальних ресурсів технологій штучного інтелекту. Виробник iPhone, що втрачає капіталізацію, відстає від конкурентів у розвитку ШІ-технологій, але обіцяє інвесторам прорив цього року.

Apple купив DarwinAI на початку 2024 року, після чого десятки співробітників стартапу з канадського міста Ватерлоо приєдналися до відділу штучного інтелекту Apple, повідомили Bloomberg. За їхніми словами, групу ШІ-розробників у Apple очолив дослідник штучного інтелекту з університету Ватерлоо Олександр Вонг, який допомагав створювати DarwinAI.

Згідно з підрахунками канадської стартап-спільноти Communitech, DarwinAI станом на 2022 рік залучив понад $15 млн від Honeywell Ventures, Inovia Capital та інших венчурних фондів, пише Bloomberg. За даними Communitech, DarwinAI встиг попрацювати з кількома великими компаніями, включаючи Lockheed Martin та Intel.

Представник Apple заявив, що компанія «іноді купує дрібніші технологічні компанії», але не обговорює свої плани. Хоча за останнє десятиліття Apple придбала більше ШІ-компаній, ніж більшість конкурентів, вона відстає від лідерів ринку генеративного ШІ, а запуск OpenAI ChatGPT застав Apple зненацька.

Це відставання поряд зі спадом продажів iPhone у Китаї негативно впливають на ринкову вартість Apple. У 2024 році компанія поступилася інвестувала в OpenAI корпорації Microsoft звання найдорожчої публічної компанії світу. Капіталізація Apple з початку року знизилася на 6,8%. Microsoft за цей же час подорожчала майже на 15%. Apple цього року поступиться капіталізацією і Nvidia, якщо не здивує ринок ШІ-новинками, вважає аналітик Мін-Чі Куо, відомий своїми точними прогнозами щодо Apple.

Читайте також