Bank of America передбачає крах акцій технологічних компаній через рецесію

Bank of America передбачає крах акцій технологічних компаній через рецесію

Рецесія вдарить по фінансовому та технологічному секторам, як це було у 2008 році, вважають аналітики Bank of America. Побоювання з приводу рецесії сприятимуть масовій втечі з акцій, попередили у ...

Тривалий період економічного спаду США призведе до падіння акцій технологічних компаній, попередили аналітики Bank of America. Вони очікують, що рецесія «вдарить по кредитному сектору та технологіям» так само, як це сталося в 2008 році, пише Bloomberg.

При цьому тижневий приплив коштів інвесторів в акції технологічних компаній став найбільшим із грудня 2021 року. Інвестори вклали $3,8 млрд у технологічний сектор США за тиждень, який закінчився 10 травня 2023, повідомив BofA з посиланням на дані Emerging Portfolio Fund Research. EPFR Global.

З іншого боку, з фінансових акцій за тиждень було виведено $2,1 млрд, що стало найбільшим розпродажем із травня 2022 року на тлі потрясінь у сегменті регіональних банків США. На початку травня Федеральна корпорація зі страхування вкладів США (FDIC) примусово закрила First Republic Bank і продала його депозити та активи JPMorgan Chase. Банкрутство банку стало найбільшим у фінансовій системі США з часів фінансової кризи 2008 року. Крах First Republic Bank – четвертий у банківському секторі США з початку року. У березні 2023 року закрилися Silicon Valley BankSignature Bank та Silvergate Capital Corp.

Акції технологічних компаній демонструють вражаюче зростання у 2023 році. Технологічний індекс NASDAQ 100 додав з початку року 22%, оскільки інвестори очікують, що ФРС незабаром почне пом'якшувати грошово-кредитну політику, послаблюючи тиск на сектор, чутливий до процентних ставок, повідомляє видання. І хоча доходи IT-сектору мають продовжити падіння порівняно з минулим роком, трейдери вже очікують на відновлення технологічних акцій у 2024 році.

За останній рік ФРС провела найагресивнішу з 1980-х років кампанію щодо посилення грошово-кредитної політики, щоб стримати рекордну інфляцію. З березня 2022 ФРС підвищила ставки з 0-0,25% до 5-5,25%, максимального значення з 2006 року. У червні минулого року інфляція в США у річному вираженні досягла більш ніж 40-річного максимуму, піднявшись до 9,1%. Зниження темпів інфляції триває десятий місяць поспіль. У квітні інфляція (індекс CPI) знизилася до 4,9%, мінімум із квітня 2021 року, підрахувало Міністерство праці США. Але, незважаючи на ознаки уповільнення, інфляція, як і раніше, залишається значно вищою за цільовий рівень ФРС у 2%.

Аналітик Bank of America Майкл Хартнетт попередив, що дії ФРС та ситуація в економіці становлять ризики для зростання технологічного сектору. На його думку, ринки можуть бути надмірно оптимістичні щодо того, що подальшого підвищення ставок у майбутньому не буде. На думку експерта, ФРС США навряд чи зупиниться на тлі високої інфляції та низького рівня безробіття в країні.

Експерти Bloomberg Intelligence також вважають, що міхур у технологічних, медіа- та телекомунікаційних акціях може здутися, оскільки компанії вже «зіштовхуються з реальністю вищих відсоткових ставок на більш тривалий термін та перспективами помірного прибутку».

Читайте також