Банк Силіконової долини (SVB) зазнав краху, маючи $209 млрд активів на кінець минулого року

Банк Силіконової долини (SVB) зазнав краху, маючи $209 млрд активів на кінець минулого року

Це банкрутство стало найбільшим за останнє десятиліття

Банк Силіконової долини, SVB, став найбільшим кредитором США, який зазнав краху більш ніж за десятиліття після бурхливого тижня, коли були безуспішні спроби залучити капітал та відбувся відтік коштів з технологічних стартапів, які раніше сприяли підйому кредитора.

Проблеми SVB виникли після того, як Founders Fund Пітера Тіля та інші відомі венчурні фірми порадили своїм портфельним компаніям вивести гроші з банку. Потім материнська компанія SVB Financial Group оголосила, що спробує залучити понад $2 млрд після значних втрат свого портфеля.

FDIC (Федеральна корпорація страхування депозитів) заявила, що застраховані вкладники SVB отримають доступ до своїх коштів не пізніше за ранок понеділка. Оголошуючи про поглинання, Департамент фінансового захисту та інновацій Каліфорнії послався на недостатню ліквідність та неплатоспроможність банку.

Ймовірно, депозити банку будуть передані іншому, здоровому банку, або FDIC платитиме вкладникам до застрахованого ліміту.

Як відомо, у SVB свої гроші зберігали не лише технологічні бізнесмени, а й утримувачі криптовалют. Зокрема, компанія Circle, що управляє одним з найбільших стейблкоінів USDC, теж тримала там частину резервів цього токену.

SVB був заснований у 1983 році, а сама ідея створення банку народилася під час гри в покер між Біллом Біггерстаффом та Робертом Медеарісом. З моменту свого заснування банк спеціалізувався на наданні фінансових послуг технологічним стартапам.

SVB має представництва по всій території США, а також у Великій Британії, Ірландії, Ізраїлі, Китаї та інших країнах. Він обслуговував половину всіх американських стартапів з венчурними інвестиціями та 44% американських стартапів та медичних компаній, які стали публічними минулого року.

За даними FDIC, на кінець минулого року банк мав близько $209 млрд загальних активів і близько $175,4 млрд загальних депозитів.

Читайте також