BIS попереджає про $80 трлн прихованого боргу за валютними свопами

BIS попереджає про $80 трлн прихованого боргу за валютними свопами

Банк міжнародних розрахунків також звернув увагу на проблеми ринку криптовалют та вересневі потрясіння на ринку держоблігацій Великобританії

Банк міжнародних розрахунків (BIS) попередив, що пенсійні фонди та інші «небанківські» фінансові компанії наразі мають понад $80 трлн прихованих позабалансових доларових боргів у формі валютних свопів.

Неодноразово закликаючи центральні банки до рішучих дій для заборони інфляції, цього разу BIS прийняв більш виважений тон.

Ринки валютних свопів, де, наприклад, голландський пенсійний фонд або японська страхова компанія беруть у борги в доларах і позичають у євро чи ієнах на етапі «спот», а потім повертають їх, мають низку проблем.

Вони зіштовхнулися зі скороченням фінансування як під час світової фінансової кризи, так і знову у березні 2020 року, коли пандемія COVID-19 викликала хаос, який зажадав від провідних центральних банків, таких як Федеральна резервна система США, втручання з лініями доларових свопів.

За даними BIS, оцінка «прихованого» боргу у розмірі понад $80 трлн перевищує сукупні запаси доларових казначейських векселів та комерційних паперів, тоді як оборот угод у квітні становив майже $5 трлн на день, що становить дві третини щоденного світового валютного обороту.

Читайте також