Британський фінтех проект з українськими коріннями Revolut оцінили в $45 млрд

Британський фінтех проект з українськими коріннями Revolut оцінили в $45 млрд

Таким чином, Revolut зміцнила свій статус найдорожчого стартапу Європи.

Британський фінтех-проект Revolut, співзасновником якого є українець Влад Яценко, оцінили в $45 млрд після продажу раніше випущених акцій співробітниками компанії. Учасниками угоди стали фонди Coatue, D1 Capital та Tiger Global.

Після продажу акцій Revolut став дорожчим за деякі європейські банки: вдвічі дорожчий за французький банк Societe Generale, ринкова капіталізація якого, за даними LSEG, становить $19 млрд, і британського Barclays, який зараз оцінюється в $43 млрд, зазначає Reuters.

Така висока оцінка вартості може підтвердити чутки про можливе первинне розміщення акцій компанії, пише Financial Times. Раніше топ-менеджери Revolut відзначали, що віддадуть перевагу розвитку без лістингу, але за сприятливих умов можуть розглянути можливість IPO на біржі Nasdaq.

Revolut повідомила про рекордний прибуток до оподаткування в £438 млн ($564,36 млн) у липні 2023 року і збільшила кількість клієнтів на 12 млн, до понад 45 млн. За 2023 рік процентний дохід компанії зріс більш ніж у п'ять разів, до £500 млн ($631,5 млн).

У липні регулюючі органи Великобританії надали попередню банківську ліцензію фінтех-проекту Revolut. Ліцензія дозволить Revolut надавати овердрафти, кредити та ощадні продукти понад 9 млн своїх клієнтів у Великій Британії.

Revolut заснована Миколою Сторонським та Владом Яценком у 2015 році. Компанія надає фінансові послуги онлайн та не має фізичних відділень. У травні 2021 року Revolut запустила транзакції в Україну, а також почала набирати команду в Києві.

У 2021 році Revolut в рамках інвестиційного раунду серії Е залучила £800 млн за рекордної позначки $33 млрд від японської холдингової компанії SoftBank і американської інвестиційної фірми Tiger Global Management.

Читайте також