Bunge та Viterra об

Bunge та Viterra об'єднуються у сільгосп гіганта вартістю $34 млрд

Угода наближає Bunge до її основних конкурентів Archer-Daniels-Midland та Cargill

Американський зерновий трейдер Bunge та підтримувана Glencore компанія Viterra об'єднуються.

В рамках угоди акціонери Viterra отримають близько 65,6 млн акцій Bunge на суму близько $6,2 млрд і близько $2 млрд готівкою.

Згідно з повідомленням, Bunge також візьме на себе борг Viterra у розмірі $9,8 млрд.

Bunge вже є найбільшим у світі переробником олійних культур, і аналітики кажуть, що переробні підприємства Viterra можуть піддатися перевірці з боку регулюючих органів у Канаді та Аргентині.

Згідно з даними транспортної компанії Cargonave, минулого року Bunge була найбільшим експортером кукурудзи та соєвих бобів до Бразилії, головного у світі джерела основних культур для виробництва кормів для тварин та біопалива. Viterra була третім за величиною експортером кукурудзи та сьомим за величиною постачальником соєвих бобів.

За даними Carcarnave, у сукупності на ці компанії припадало близько 23,7% експорту кукурудзи Бразилії у 2022 році та 20,9% експорту сої Бразилії.

Акціонери Viterra володітимуть 30% об'єднаної компанії після того, як угоду, як очікується, буде закрито в середині 2024 року, і приблизно 33% після завершення плану викупу.

Придбання Viterra принесе Bunge виторг, який у 2022 році становив $67,2 млрд, що більше відповідає виручці ADM, обсяг продажів якої минулого року становив майже $102 млрд. 

Читайте також