Carlsberg Group йде з Росії та продає пивоварну компанію "Балтика"

Carlsberg Group йде з Росії та продає пивоварну компанію "Балтика"

Carlsberg Group підписала угоду про продаж російського бізнесу, представленого пивоварною компанією "Балтика", що управляє вісьмома заводами в Росії

"Слідом за нашим торішнім рішенням продати наш бізнес у Росії та подальшим великим процесом відокремлення бізнесу від решти Carlsberg Group, Carlsberg сьогодні підписала угоду про продаж свого російського бізнесу", - йдеться у повідомленні концерну.

Carlsberg уточнює, що відділення російського бізнесу було дуже складним, воно включало близько 150 робочих потоків по бізнес-функцій та інвестиції в обладнання для пивоварень та ІТ-інфраструктуру на ринках за межами Росії у розмірі понад 150 млн. датських крон.

"Угода підлягає схваленню регулюючих органів у Росії. Це включає подачу заявок до урядової комісії для отримання її схвалення. Крім того, на угоду поширюються кілька звичайних умов, включаючи схвалення регулюючих органів та виконання певних умов у низці юрисдикцій".

Відтак терміни остаточного завершення угоди залишаються невизначеними, констатує концерн.

Представник Carlsberg Group не став коментувати інформацію про потенційного покупця, проте зазначив, що перед цим компанія провела перевірку, щоб зацікавлені покупці не перебували у списках санкцій. Данська влада вже погодила саму угоду та кандидатуру на придбання "Балтики", уточнила в Carlsberg.

Угода про продаж не вплине на очікувані доходи у 2023 році, йдеться у прес-релізі.

Carlsberg заявив про плани піти з російського ринку ще в березні 2022 року. Крім того, він призупинив інвестиції та експорт до РФ, відмовився від реклами на російському ринку і припинив випускати тут пиво під своїм флагманським брендом Carlsberg.

Концерн володів часткою у пивоварній компанії "Балтика" з 2000 року, у 2008 році він став мажоритарним акціонером (а потім єдиним, викупивши акції з біржі та провівши делістинг).

Як повідомлялося, про плани вийти з російського ринку оголосив і нідерландський пивоварний концерн Heineken. Ще один закордонний виробник - бельгійський пивоварний концерн Anheuser-Busch InBev (AB InBev) прийняв рішення продати свою частку в спільному підприємстві AB InBev Efes, яке об'єднує активи AB InBev і турецької Anadolu Efes в РФ і в Україні. AB InBev веде переговори з Anadolu Efes щодо викупу частки, повідомлялося раніше. AB InBev Efes з 2019 є лідером російського пивного ринку.

Читайте також