Частка восьми технологічних компаній в індексі S&P500 зросла з 22% до 30%

Частка восьми технологічних компаній в індексі S&P500 зросла з 22% до 30%

На частку восьми світових технологічних гігантів тепер припадає 30% капіталізації індексу S&P 500 порівняно з 22% на початок 2023 року

Загальна частка акцій Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Netflix, Tesla, NVIDIA та Meta в американському фондовому індексі S&P 500 у червні досягла 30%, підрахувало видання The Wall Street Journal. На початку 2023 року на ці вісім компаній припадало приблизно 22% ринкової капіталізації індексу.

Інвестори вкладали кошти у технологічні компанії з високою капіталізацією, у тому числі в папери Alphabet і NVIDIA на тлі ажіотажу навколо штучного інтелекту, а також роблячи ставку на те, що сильні баланси технологічних компаній виявляться стійкими у разі економічної кризи у США. Цього року вартість NVIDIA зросла більш як удвічі, а папери Alphabet – на 44%.

Деякі аналітики попередили, що надмірний вплив кількох акцій на індекс може зробити американський фондовий ринок уразливим для швидкого обвалу, якщо технологічний сектор раптово скоригується або втратить популярність в інвесторів. Подібна ситуація спостерігалася у вересні 2020 року, коли раптовий розворот акцій технологічних компаній спричинив обвал S&P 500 майже на 10% всього за три тижні.

Натхнення інвесторів щодо бігтеху допомогло підтримати ринок США. Індекс S&P 500 піднявся майже на 12% у 2023 році. Він зріс майже на 20% порівняно із жовтневим мінімумом, що може означати перехід на траєкторію «бичачого ринку».

Читайте також