Chevron придбає Hess за $53 млрд

Chevron придбає Hess за $53 млрд

Це друга велика нафтова угода США лише за кілька тижнів

Ця угода спрямована на стимулювання зростання видобутку, оскільки нафтова промисловість США робить ставку на міцне майбутнє викопного палива.

За заявою компаній у понеділок, при угоді з акціями Chevron заплатить $171 за акцію Hess, що становить премію близько 10% до середньої 20-денної ціни. Акціонери Hess отримають 1,025 акції Chevron за кожну акцію Hess, внаслідок чого загальна вартість компанії становитиме $60 млрд, включаючи борг.

Це придбання дасть Chevron значну частку позицій у Гайані, американській країні, яка є одним із найновіших виробників нафти у світі. Згідно із заявою, це забезпечить більш швидке зростання виробництва та щедріший прибуток для інвесторів.

"Приз тут - Гайана", - сказав Пітер МакНеллі, аналітик Third Bridge Group.

Це друга велика угода в нафтовій галузі США лише за кілька тижнів. Компанія Exxon Mobil погодилася купити виробника сланцевої нафти Pioneer Natural Resources Co. за $58 млрд, що підкріплює ставку на те, що нафта та газ залишаться центральними у світовій енергетичній структурі на десятиліття вперед.

Це придбання зміцнить позиції найбільших компаній США на вершині міжнародної нафтогазової галузі.

"Ця комбінація дозволить Chevron зміцнити наші довгострокові показники і ще більше розширити наш вигідний портфель за рахунок додавання активів світового класу", - заявив у своїй заяві голова та головний виконавчий директор Майк Вірт.

Згідно з заявою, покупка Hess надасть Chevron 30% володіння більш ніж 11 млрд барелів ресурсів, що видобуваються в Гайані. Це також додає площі в Мексиканській затоці та Баккені, меншому за розміром сланцевому басейні США, ніж Пермський, де видобуток уже досяг піка.

Згідно з заявою, угода була одноголосно схвалена радами директорів обох компаній і має завершитися у першій половині 2024 року. Це залежить від схвалення акціонерів Hess, регулюючих органів та виконання інших звичайних умов закриття.

Читайте також