Climeworks розпочала будівництво найбільшого у світі заводу з уловлювання CO2

Climeworks розпочала будівництво найбільшого у світі заводу з уловлювання CO2

Швейцарська компанія розпочала будівництво найбільшого у світі об'єкта прямого захоплення та зберігання вуглекислого газу (DAC) під назвою Mammoth

Як повідомили в Climeworks, завод закладений в Ісландії здатний вловлювати 36 тис. тонн вуглекислого газу на рік.

У Climeworks розраховують збільшити обсяг захоплення CO2 до кількох мегатонн до 2030 року та досягти гігатонної потужності до 2050 року. За останні місяці компанія підписала кілька угод терміном на десять років про постачання її технологій та інфраструктури.

У вересні минулого року Climeworks запустила в Ісландії найбільше підприємство з уловлювання вуглекислого газу Orca. Завод отримує енергію від розташованої поряд геотермальної електростанції. Компанія використовує базальтові породи для утримання захопленого CO2. Установка здатна поглинати 4 тонни діоксиду вуглецю на рік.

У квітні 2022 року Climeworks залучила $650 млн. Компанія має намір швидко нарощувати потужності на ринку. Climeworks буде впроваджувати великі модульні DAC, а також інвестувати у технологічний розвиток та розширення своєї присутності по всьому світу.

Mammoth став 18-м проектом Climeworks – це вже друга комерційна установка прямого вловлювання та зберігання повітря. Будівництво об'єкту завершиться за 18-24 місяці.

Партнер Climeworks Carbfix забезпечить компанію підземними сховищами для вуглекислого газу. Mammoth використовуватиме відновлювану енергію електростанції Hellisheiði.

Міжнародне енергетичне агентство повідомляє, що у світі налічується менше 20 заводів, аналогічних Mammoth та Orca. На даний момент цим підприємствам не вдається значно скоротити викиди парникових газів. В агентстві вважають, що індустрія прямого вловлювання вуглекислого газу має серйозно зрости до кінця десятиліття, щоб знизити обсяг викидів на 85 млн. тонн. Для цього будуть потрібні DAC нового покоління, які будуть здатні поглинати 1 млн. тонн на рік.

Читайте також