Глобальні акції чіп-компаній звалилися на $420 млрд після прогнозу продажів від ASML

Глобальні акції чіп-компаній звалилися на $420 млрд після прогнозу продажів від ASML

Інвестори в акції виробників чіпів мають нову перевірку на міцність після того, як прохолодний прогноз ключового постачальника обладнання ASML спровокував глобальний крах у секторі

Сукупні втрати ринкової вартості індексу американських виробників мікросхем та найбільших азіатських акцій досягли понад $420 млрд. Акції ASML продовжили втрати у середу, впавши на 5,0%.

Попередження від голландської ASML зупинило ралі, яке підняло показник акцій, що торгуються в США, до тримісячного максимуму. Nvidia Corp. впала майже на 5% у вівторок, після того, як досягла рекордного закриття на початку цього тижня через зниження занепокоєння з приводу виробничих проблем з її новітнім продуктом штучного інтелекту.

Акції ASML впали найсильніше з 1998 року в Європі після того, як виробник найпередовіших у світі машин для виробництва чіпів знизив свій прогноз щодо уповільнення в областях, що виходять за межі ШІ. Він знизив верхню межу свого прогнозного діапазону для загального чистого обсягу продажів у 2025 році до €35 млрд ($38 млрд) з €40 млрд.

Хоча від ASML очікувався слабкий прогноз на 2025 рік з огляду на уповільнення темпів зростання додатків, не пов'язаних з ШІ, а також скорочення витрат Intel Corp. та інші фактори, "масштаби корекції стали негативним сюрпризом", - написав у своїй замітці аналітик Citigroup Inc. Атіф Малік.

Лідерами втрат на азіатських торгах стали компанії ASML, включаючи Tokyo Electron Ltd., яка впала на 10%. Акції провідного заводу Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., який звітує про результати у четвер, впали на 3,3%.

Незважаючи на реакцію ринку, деякі інвестори вважають, що проблеми ASML, можливо, властиві лише голландській компанії. Попит на ШІ залишається жвавим, а зусилля Пекіна з пожвавлення економіки, здається, сприяють ширшому відновленню.

Читайте також