Ілон Маск "зливає" черговий пакет акцій Tesla на $3,6 млрд

Ілон Маск "зливає" черговий пакет акцій Tesla на $3,6 млрд

Наприкінці 2022 року після новин, що свідчили про падіння попиту на електромобілі, гендиректор Tesla Ілон Маск продав акції компанії на $3,6 млрд., пише The Wall Street Journal.

Мільярдер Ілон Маск позбавився паперів перед виходом квартального звіту Tesla, який сильно розчарував інвесторів і обвалив котирування акцій.

2 січня 2023 року Tesla опублікувала звіт за четвертий квартал 2022 року, згідно з яким загальний обсяг поставок компанії склав 405 278 авто, а всього було вироблено 439 701 електроавтомобілів.

Порівняно з продажем минулого року Tesla збільшила поставки на 40%, проте це все одно виявилося нижчим за прогнози аналітиків і самої компанії Tesla.

У грудні 2022 року цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за весь рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму понад $400 за акцію у листопаді 2021 року. 3 січня 2023 котирування Tesla обвалилися на біржі NASDAQ на 12,24%, до $108,1. У той же час, у період з 12 по 14 грудня Маск продав 12 млрд акцій за середньою ціною близько $163 за штуку. Вартість проданого пакету акцій знизилася на $1,2 млрд, зазначає видання.

Відомо, що Комісія з бірж та цінних паперів (SEC) США загалом забороняє корпоративним інсайдерам торгувати паперами компаній, знаючи про важливу неопубліковану інформацію. Це правило має винятки. Зокрема, угоди можливі за умови проходження попередньо складеного торгового графіка, відомого як 10b5-1. Ілон Маск уже торгував паперами за цим графіком, однак із регуляторних даних незрозуміло, чи робив це бізнесмен у грудні 2022 року.

"Це має становити великий інтерес для SEC", - зазначив професор Джеймс Кокс, який викладає право в галузі цінних паперів в Університеті Дьюка. За його словами, критично важливо те, що сам Маск знав про результати роботи компанії і чого від неї очікував ринок на той час.

Стан Ілон Маска почав зменшуватися після гучного поглинання соцмережі Twitter, що негативно впливає на основне джерело його багатства – компанію Tesla. Сьогодні акції Ілона Маска в Tesla оцінюються близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Тим часом, акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів легендарний статус Маска як геніального світового підприємця.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $146,5 млрд.

Читайте також