Капіталізація SpaceX наблизилася майже до $150 млрд після продажу акцій інвесторам

Капіталізація SpaceX наблизилася майже до $150 млрд після продажу акцій інвесторам

Капіталізація космічної компанії SpaceX Ілона Маска зросла до майже до $150 млрд після продажу акцій інвесторами, який відбувся цього тижня. На початку року капіталізація SpaceX скаладала $137 млрд.

SpaceX продала новим та існуючим інвесторам акцій на суму до $750 млн, за $81 за акцію.

Ціна акцій SpaceX зросла приблизно на 5% порівняно з попереднім продажем за $77 за кожну з оцінкою $137 млрд.

Компанія не оголошувала про збільшення нового капіталу, йдеться про вторинний продаж існуючих акцій SpaceX.

У квітні 2023 року Ілон Маск заявив, що компанія «не має необхідності залучення фінансування» для подальшої підтримки програм для Starship, Starlink та інших проектів. SpaceX зазвичай проводить вторинні раунди двічі на рік, щоб дати співробітникам та іншим акціонерам компанії можливість продати акції.

Нагадаємо, що у січні 2023 року оцінка SpaceX зросла до $137 млрд. Тоді компанія теж залучила близько $750 млн через приватне розміщення акцій за ціною $77 за акцію. За даними джерел Bloomberg, SpaceX на балансі має близько $5 млрд вільних коштів.

SpaceX здійснює успішні запуски комерційних вантажів на орбіту, а також працює за контрактом з NASA, доставляючи космонавтів до МКС та назад.

Дочірня компанія Starlink поступово збільшує своє низькоорбітальне угруповання супутників звʼязку. Інвестори розраховують на IPO Starlink, яке може допомогти їй залучити капітал. Проте аналітики вважають, що Маск вичікує для цього кроку слушний момент.

Зараз SpaceX – одна з найдорожчих приватних компаній у світі. Для приватних компаній з оцінкою $100 млрд і більше є своя назва – Centicorn або Hectocorn: єдинороги 100 разів.

 

Читайте також