Китайські банки в 4 рази збільшили кредитування банківської системи РФ з початку війни в Україні

Китайські банки в 4 рази збільшили кредитування банківської системи РФ з початку війни в Україні

Переважна частка позик російським кредитним організаціям ($8,8 млрд) припадає на два найбільші банки – ICBC та Bank of China.

За 14 місяців до березня 2023 р. сукупна сума кредитних вимог чотирьох найбільших банків Китаю до російських позичальників зросла в чотири рази, повідомляє Financial Times з посиланням на розрахунки Київська школа економіки, які основані на даних Банку Росії.

Якщо до російського вторгнення в Україну цей показник становив $2,2 млрд, то в березні 2023 року вже $9,7 млрд.

Усі чотири банки – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank та Agricultural Bank of China – є державними. Переважна частка позик російським кредитним організаціям ($8,8 млрд) припадає на два найбільші банки Китаю – ICBC і Bank of China.

Незважаючи на активізацію китайських кредиторів, їм усім разом ще поки що далеко до показників одного тільки «Райффайзен банку» – найбільшого із західних банків, що залишаються в Росії. Його активи на березень 2023 р. становили $29,2 млрд (зростання на 40% з довоєнного періоду); щоправда, відтоді активи "Райффайзен", який заявляє про намір скоротити російський бізнес, зменшилися до $25,5 млрд.

"Кредити, надані китайськими банками російським банкам та кредитним установам, які здебільшого є прикладом того, що юань замінює долари та євро, свідчать про те, що санкції роблять свою справу", - сказав заступник директора з розвитку Київської школи економіки Андрій Онопрієнко.

Зростання торгівлі в юанях наголошує на "економічному повороті" Росії до Китаю, оскільки товарообіг між двома країнами в 2022 році досягне рекордних 185 мільярдів доларів, пише FT.

До початку російського повномасштабного вторгнення в Україну понад 60% платежів за російський експорт здійснювалися у доларах та євро, які РФ тепер називає "токсичними валютами", а на юань припадало менше 1%.

Згідно з даними Центрального банку РФ, частка "токсичних" валют з того часу скоротилася до менш ніж половини експортних платежів, тоді як на юань припадає вже 16%.

"Райффайзен" - один із небагатьох західних банків, який зберіг значну присутність у Росії після того, як кілька інших іноземних кредиторів розірвали зв'язки та продали дочірні компанії минулого року.

Але кроки, запроваджені Кремлем минулого літа, значно ускладнили іноземним банкам продаж своїх російських дочірніх компаній. У п'ятницю заступник міністра фінансів Росії Олексій Моїсеєв підтвердив позицію уряду РФ щодо перешкоджання продажу іноземних банків.

Прибуток російського бізнесу "Райффайзена" зріс на 9,6% до 867 млн. євро за перші шість місяців цього року, при цьому австрійський кредитор підвищив зарплату своїм російським співробітникам на 200 млн. євро.

Європейський центральний банк посилює тиск на підконтрольних йому кредиторів, включаючи Райффайзен, з метою змусити їх піти з Росії.

Загалом за 14 місяців до березня 2023 року частка російських банківських активів, що належать іноземним кредиторам, скоротилася з 6,2% до 4,9%.

«Доларозміщення» юанем спостерігається і в інших сферах фінансів та економіки. Так, в обороті біржового валютного ринку частка китайської валюти, яка до війни була близькою до нуля, досягла в червні 44%, за даними Банку Росії.

Швидко переходить на юань й бізнес. Частка депозитів компаній в юанях у банківській системі зросла до 42,8%. У фізичних осіб вона сягнула 14,4%. Проте частково таке зростання є наслідком скорочення загального обсягу валютних депозитів, зазначають аналітики TrueEcon.

Частка розрахунків у юанях за експорт у червні становила 25,3%, а імпорт – 34,3%. За платежами в офшорних юанях (вони використовуються для міжнародних розрахунків, оскільки внутрішній юань не повністю конвертується) Росія зараз перебуває на 3-му місці після Гонконгу та Великобританії (до війни не входила до топ-15).

Читайте також