Контрольний пакет "Яндекс" може бути проданий за $7-7,5 млрд

Контрольний пакет "Яндекс" може бути проданий за $7-7,5 млрд

Новина про можливу угоду купівлі-продажу контрольного пакета акцій у російській "Яндекс" викликала зростання котирувань компанії на 12%

Рада директорів "Яндекса" наступного тижня може зібратися для обговорення заявок претендентів на придбання щонайменше 51% акцій інтернет-компанії, повідомила Bloomberg з посиланням на джерела. Вартість такого пакету оцінюється в $7-7,5 млрд. При цьому, навіть якщо рішення буде ухвалено, воно може бути не остаточним у зв'язку з тим, що кандидатури затверджуватиме російська влада.

Пропозиції вже надійшли від засновника "ЛУКОЙЛу" Вагіта Алекперова та голови "Норнікеля" Володимира Потаніна, заявка якого включає і потенційних співінвесторів, у тому числі Романа Абрамовича та банк ВТБ (останні вже є міноритаріями "Яндекса"). Також до консорціуму можуть приєднатися голова ради директорів ММК Віктор Рашніков та основний власник "Сєвєрсталі" Олексій Мордашов.

Наприкінці листопада 2022 року "Яндекс" анонсував можливі зміни у корпоративній структурі, в рамках яких російський бізнес планується передати до "управління менеджменту", тоді як головна структура Yandex N.V., зареєстрована в Нідерландах, може вийти з числа власників російського бізнесу. Їй також перейдуть міжнародні частини напрямків "хмар", безпілотників, освіти та краудфандингу.

Коли може відбутися реструктуризація, поки не зрозуміло, проте угода вимагатиме узгодження в акціонерів. Про те, хто може придбати російський бізнес компанії, з моменту заяви про зміни в "Яндексі" не коментували.

Основним акціонером "Яндекса" є сімейний траст, заснований співзасновником компанії Аркадієм Воложем. Фонду належить 8,5% капіталу "Яндекса" та 45,1% голосів.

Free float складає 87,9% капіталу (46,5% голосів).

Читайте також