Krutrim засновника Ola став першим індійським ШІ-стартапом з оцінкою $1 млрд

Krutrim засновника Ola став першим індійським ШІ-стартапом з оцінкою $1 млрд

Стартап серійного підприємця Бхавішема Аггарвала отримав фінансування у розмірі $50 млн від інвесторів, включаючи Matrix Partners India

Компанія Krutrim стає першим індійським стартапом у галузі штучного інтелекту, який отримав оцінку в мільярд доларів, лише через місяць після дебюту великої мовної моделі.

Krutrim, що в перекладі з санскриту означає «штучний», також займається розробкою центрів обробки даних і зрештою намагатиметься створювати сервери та суперкомп'ютери для екосистеми штучного інтелекту.

Після запуску OpenAI ChatGPT більше року тому багато індійських стартапів прагнуть створити великі мовні моделі індійськими мовами, так звані індійські LLM. Країни сподіваються створити свої власні конкуруючі системи штучного інтелекту, а не покладатися на технології США чи Китаю. У Європі інвестори вкладають гроші у французьку компанію Mistral AI, яка після її заснування минулого року оцінюється у $2 млрд.

Індія з населенням 1,4 мільярда людей зосереджена на створенні менших за розміром і економічніших систем штучного інтелекту.

"Індія має створити свій власний ШІ", - заявив у своїй заяві Аггарвал, засновник індійського стартапу Ola, який займається послугами таксі. "Ми повністю віддані створенню першого в країні повного комплексу обчислень на базі штучного інтелекту".

Читайте також