Мільярдери Ніль, Сааде та Шмідт інвестують €300 млн у лабораторію штучного інтелекту

Мільярдери Ніль, Сааде та Шмідт інвестують €300 млн у лабораторію штучного інтелекту

Лабораторія проводитиме дослідження з відкритим вихідним кодом

Мільярдери Ксав'є Ніль, Родольф Сааде та Ерік Шмідт оголосили про створення нової некомерційної дослідницької лабораторії штучного інтелекту в Парижі, що ознаменувало новий крок Франції у розробці суверенної технології штучного інтелекту.

Iliad Ніля та CMA SA Сааде інвестують по €100 млн кожен, заявили обидва бізнесмени на конференції AI-Pulse у Парижі у п'ятницю. Колишній генеральний директор Google Ерік Шмідт, який також був присутній на заході, інвестує нерозкриту суму через Schmidt Futures.

За словами інвесторів, лабораторія під назвою Кютай матиме загальний обсяг фінансування близько €300 млн і проводитиме дослідження з відкритим вихідним кодом. Деякі з її вчених раніше працювали в Google та Meta Platforms Inc., що належать до Alphabet Inc.

Франція шукає способи закріпитися у сфері штучного інтелекту, оскільки країни прагнуть використати нові технології для економічного зростання та впливу. Американські технологічні гіганти, такі як Microsoft Corp., Google та Amazon.com Inc., інвестують мільярди доларів у розробку штучного інтелекту, затьмарюючи європейські зусилля.

Ніель та Сааде обидва є посівними інвесторами в модний французький Mistral AI, стартап у галузі генеративного штучного інтелекту, заснований цього року та у вересні випустив свою першу велику мовну модель. Вони також інвестували в Poolside AI, американські фундатори якої обрали своєю базою Париж.

Читайте також