Neom із Саудівської Аравії планує освоїти $2,7 млрд на будівництво футуристичного міста

Neom із Саудівської Аравії планує освоїти $2,7 млрд на будівництво футуристичного міста

Саудівська компанія Neom, що розробляє флагманський мегапроєкт спадкоємного принца Мухаммеда ібн Салмана, шукає кредит у розмірі 10 млрд ріалів ($2,7 млрд) на будівництво футуристичного міста.

Neom - підрозділ суверенного фонду королівства, веде переговори з групою переважно місцевих кредиторів про залучення коштів для фінансування ранньої стадії мегапроекту вартістю $500 млрд, пише Bloomberg.

Згідно з повідомленнями, компанія також планує залучити ще 3 мільярди ріалів (800 мільйонів доларів) від місцевих банків для розвитку острова Шуша. Острів планується як розкішне місце, де, за даними Neom, буде розташований найбільший у світі кораловий сад.

Загалом, за словами організаторів, Neom буде в 33 рази більший за Нью-Йорк після завершення проекту. Він рекламується як 170-кілометрове восьмигранне місто, яке плаває на воді, включаючи гірськолижний курорт і пляжний курорт під назвою Sindalah (Сіндала).

Минулого місяця мегаполіс уклав угоду на суму понад 5,6 мільярда доларів із вітчизняними забудовниками щодо створення угоди державно-приватного партнерства для будівництва тимчасового житла та споруд. Riyadh Bank також підписав кредит у розмірі 800 мільйонів доларів для фінансування розвитку Sindalah.

Neom із Саудівської Аравії планує освоїти $2,7 млрд на будівництво футуристичного міста

Проект будується в провінції Табук на північному заході Саудівської Аравії.

Уряд Саудівської Аравії звинувачують у насильницькому переселенні членів племені Ховейтат, які жили в провінції Табук протягом століть, щоб звільнити місце для нового міста. Згідно зі звітом британської правозахисної групи Alqst, принаймні 47 членів племені були заарештовані або затримані за опір виселенню, у тому числі п’ятьох засуджено до смертної кари.

У травні MEE повідомила, що уряд Великої Британії сприяє співпраці між британським бізнесом і запланованим саудівським мегаполісом, незважаючи на звинувачення в серйозних порушеннях прав людини, які мають місце для реалізації проекту.

Читайте також