Нідерланди інвестують €2,5 млрд у регіон Ейндховен, щоб утримати там техгіганта ASML

Нідерланди інвестують €2,5 млрд у регіон Ейндховен, щоб утримати там техгіганта ASML

Кошти підуть на транспорт, освіту та житло

Уряд Нідерландів витратить €2,5 млрд на інфраструктурні та освітні проєкти в регіоні Ейндховена після того, як технологічний гігант ASML Holding NV погрожував розширитися за кордоном.

Згідно з заявою уряду, кошти будуть витрачені на модернізацію доріг, автобусної та залізничної мережі регіону, на навчання технічних працівників, а також на професійну підготовку та на житлові проєкти.

ASML базується у Вельдховені, на захід від міста Ейнховен на півдні країни. За даними компанії, там базується більше половини з понад 42 000 співробітників.

Уряд створив робочу групу під кодовою назвою «Бетховен», щоб утримати найціннішу технологічну компанію Європи від розширення за межами Нідерландів, оскільки зростає занепокоєння діловим кліматом у країні. ASML – найцінніша технологічна фірма Нідерландів та Європи.

"Завдяки цим заходам уряд передбачає, що ASML здійснюватиме подальші інвестиції в Нідерланди і збереже місцезнаходження своєї статутної, податкової та фактичної штаб-квартири в Нідерландах", - йдеться у заяві уряду.

Компанія ASML, що виробляє найскладніші у світі літографічні машини, що використовуються для виробництва чіпів, знаходиться в центрі глобальної боротьби за домінування в області чіпів та зусиль США щодо недопущення попадання передових технологій до рук уряду Китаю.

«Ми маємо дійти висновку, що ми можемо відповідально зростати в Нідерландах. І ми ще не дійшли такого висновку», — заявив раніше цього місяця генеральний директор ASML Пітер Веннінк.

Читайте також