Норвезька Blastr побудує у Фінляндії новий сталеливарний завод за $4 млрд

Норвезька Blastr побудує у Фінляндії новий сталеливарний завод за $4 млрд

Виробництво низьковуглецевої сталі може стати одним із найбільших промислових проектів у скандинавській країні

Компанія Blastr підписала з Fortum Oyj листа про наміри щодо запланованого розташування промислової зони в Інкоо на південному узбережжі Фінляндії. Об'єкт включатиме інтегроване виробництво водню, і на ньому працюватиме до 1200 людей.

Виробництво сталі — одна з галузей у світі, що найбільш забруднюють довкілля, де величезні доменні печі нагрівають залізну руду коксівним вугіллям. Чистіший спосіб використовувати водень, вироблений з використанням відновлюваних джерел енергії. Ряд компаній, у тому числі шведська SSAB AB та фінська Outokumpu Oyj, вивчають технології «зеленої» сталі, хоча вона ще не виробляється у промислових масштабах.

Починаючи з 2026 року, завод Blastr вироблятиме 2,5 млн тонн гарячекатаної та холоднокатаної сталі на рік. За словами головного виконавчого директора Blastr Ханса Фредріка Віттусена, компанія обрала Фінляндію для свого заводу частково через велику кількість вітрової енергії. Хоча Blastr ще не отримала фінансування для проекту, вона планує залучити позикові кошти та кошти на ринках капіталу, повідомив генеральний директор газети Helsingin Sanomat. За даними видання, остаточне інвестиційне рішення має бути ухвалене на початку 2025 року.

Читайте також