OpenAI, розробника чат-бот ChatGPT під час нової угоди оцінили у $80 млрд

OpenAI, розробника чат-бот ChatGPT під час нової угоди оцінили у $80 млрд

Компанія OpenAI, що розробила популярний чат-бот ChatGPT, під час нової угоди оцінили «у $80 млрд або більше», повідомили джерела The New York Times.

Це робить OpenAI однією з найдорожчих приватних компаній у світі. Основний інвестор компанії – Microsoft, якій належить майже половина компанії.

OpenAI уклала угоду, в ході якої її оцінили «$80 млрд або більше». Угода з продажу акцій OpenAI пройде у формі так званої тендерної пропозиції, ініційованої венчурною фірмою Thrive Capital. Угода, альтернативна традиційному раунду інвестицій, дозволить співробітникам OpenAI продати папери, що належать їм, зазначає видання.

У квітні 2023 року OpenAI також під час тендерної пропозиції оцінили приблизно в $29 млрд. Виходить, що оцінка компанії зросла на 175% лише за десять місяців. За даними CB Insights, нова оцінка дозволить OpenAI увійти до трійки найдорожчих приватних технологічних компаній у світі після ByteDance та SpaceX.

Ця угода є ще одним прикладом накачування грошима компаній, що спеціалізуються на генеративному штучному інтелекті — технології, яка може генерувати текст, звуки та зображення самостійно, зазначає NYT. Ажіотаж навколо штучного інтелекту викликав запуск чат-бота ChatGPT від OpenAI наприкінці 2022 року, який спонукав технологічний бізнес шукати способи заробити на цій технології, пише Reuters

З 2019 року Microsoft інвестувала в сумі $13 млрд в OpenAI та інтегрувала його технології у свої продукти. Це швидко перетворило Microsoft на безперечного лідера гонки за штучним інтелектом серед бігтехів, писав Bloomberg. У свою чергу Google зобов'язався інвестувати до $2 млрд у заснований вихідцями з OpenAI стартап Anthropic. Amazon пообіцяв інвестувати в нього до $4 млрд.

Донедавна такі угоди не привертали уваги регуляторів, оскільки не передбачали отримання контрольних пакетів у стартапах та загрози конкуренції. Але криза з несподіваним звільненням та подальшим поверненням керівника OpenAI Сема Альтмана наприкінці минулого року показала, як сильно стала пов'язана компанія зі своїм іменитим інвестором, зазначав Bloomberg. Відразу після усунення Альтмана акції Microsoft впали на 2,4%. Гендиректор компанії Сатья Наделла особисто брав участь у переговорах про повернення Альтмана до OpenAI і навіть пропонував йому перейти до Microsoft разом із командою. Після цього офера акції Microsoft оновили історичний рекорд. А коли Альтмана було повторно призначено в OpenAI, Microsoft отримала місце в раді директорів стартапу, але без права голосу.

Після цього інвестиціями найбільших компаній у ШІ-стартапи зацікавилися американські регулятори. У січні 2024 року антимонопольна влада зажадала від Microsoft, Amazon, Google, OpenAI та Anthropic надати звіти про рівень своєї співпраці.

Читайте також