Підсканкційні власники LetterOne придбали 15% британського нафтовидобувача Harbour Energy

Підсканкційні власники LetterOne придбали 15% британського нафтовидобувача Harbour Energy

Два російські олігархи, які перебувають під санкціями, Михайло Фрідман і Петро Авен, стали співвласниками найбільшого виробника нафти у Великобританії Harbour Energy

LetterOne, інвестиційна компанія, що частково належить олігархам Михайлу Фрідману та Петру Авену, тепер володіє майже 15% Harbour Energy.

Сама LetterOne не підпадає під санкції, а двоє росіян не мають із фірмою жодних контактів і не отримують жодної частки від її прибутку.

Harbour Energy – найбільший виробник нафти та газу у водах Великобританії. Компанія викупила більшу частину активів з видобутку нафти та газу німецької компанії Wintershall DEA у хімічного гіганта BASF.

LetterOne була співвласником Wintershall, і її акції були обмінені на акції Harbour Energy.

Деякі активи Wintershall, пов'язані з росією, включаючи спільне підприємство з «Газпромом», не є частиною угоди і залишаються у BASF.

За умовами угоди LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку Harbour, що сплачується у вигляді дивідендів.

LetterOne має різноманітні активи по всьому світу вартістю $18 млрд, включаючи роздрібного продавця здорового харчування Holland and Barrett.

Фрідмана та Авена піддали санкціям у березні 2022 року незабаром після вторгнення росії в Україну. Разом вони мають трохи менше 50% групи. Більшість залишилася належить іншому росіянину, Андрію Косогову, який не підпадає під санкції.

Читайте також