Російські мільярдери через санкції вимушені інвестувати в РФ

Російські мільярдери через санкції вимушені інвестувати в РФ

Ізоляція російських мільярдерів від глобальних операцій через санкції стимулює їх інвестиції в місцевий бізнес

П'ять російських мільярдерів у нафтовій, нікелевій та мінеральній галузях є найбільшими одержувачами дивідендів у РФ, отримавши близько $10 млрд у вигляді виплат від своїх компаній з початку 2022 року, зазначає Bloomberg. Ізоляція російських мільярдерів від глобальних операцій через санкції стимулює їх інвестиції в місцевий бізнес.

Потанін і Гурʼєв перебувають під санкціями Великої Британії та США, а Тимченко під санкціями ЄС, США та Великої Британії. Алекперов та Міхельсон потрапили під приціл Великої Британії.

Мільярдери Володимир Потанін, Андрій Гурʼєв, Леонід Міхельсон, Геннадій Тимченко та Вагіт Алекперов все ще відчувають удар від санкцій, але їхня ізоляція стимулює інвестиції в компанії в РФ, на які вони раніше не звертали уваги, і показує, як російська еліта пристосовується до повоєнної реальності.

«Західні санкції, насправді, зачинили двері для російських мільярдерів і ще сильніше підштовхнули їх до рук Кремля. Це, звісно, збільшує контроль Росії над їхнім багатством та підтримує заклики Путіна до еліт інвестувати в Росію та повертати гроші додому», – сказала Ліана Семчук, аналітик британської консалтингової фірми Sibylline.

Вагіт Алекперов, співзасновник ПАТ «Лукойл», другого за величиною виробника нафти в країні, претендує на багатомільярдний контрольний пакет акцій «Яндекса», повідомили джерела, що стало першими великими інвестиціями в сектор за межами нафти.

Водночас мільярдер Володимир Потанін, найбагатша людина Росії та найбільший акціонер гірничодобувного гіганта ПАТ «ГМК «Норільський нікель», зайнявся фінансами, купивши 35% акцій TCS Group Holding Plc, більш відомої як Тінькофф Банк. Він також придбав ПАТ «Росбанк» у Societe Generale SA через свою холдингову компанію «Інтеррос» і разом з Алекперовим є одним із претендентів на покупку «Яндекса».

Для енергетичних мільярдерів, таких як Алекперов, Леонід Міхельсон та Геннадій Тимченко, великі виплати є насладком стрибка цін на енергоносії внаслідок російського вторгнення в Україну. «Новатек», найбільший у країні виробник скрапленого природного газу, виплатив акціонерам найвищі дивіденди у своїй історії.

Виробник добрив, що належить мільярдеру Андрію Гурʼєву, ПАТ «Фосагро» минулого року також отримав найбільший прибуток за всю історію, оскільки тісніша логістика для російських виробників викликала дефіцит на деяких ринках, що призвело до зростання цін.

Читайте також