Росія "вкрала" завод "Балтика" у данської Carlsberg Group

Росія "вкрала" завод "Балтика" у данської Carlsberg Group

Президент "Балтики" Таймураз Боллоєв звернувся до голови Росмайна Вадима Яковенка з пропозицією націоналізувати пивоварну компанію, оцінивши балансову вартість основних засобів у $180 млн

Таймураз Боллоєв називає націоналізацію нібито "єдиним виходом із ситуації". Як відомо, данська Carlsberg Group не прийняла пропозиції російської сторони щодо умов можливої угоди щодо фінансових розрахунків, так і щодо взаємовигідного використання брендів" після переходу "Балтики" в тимчасове управління Росмайна. Крім цього Carlsberg Group передав ліцензійні права на бренд "Балтика" для використання у 11 країнах, переважно СНД, терміном на 20 років.

Як вважає Боллоєв, за наступної оцінки "Балтики" необхідно враховувати низку обставин. Серед них він називає балансову вартість основних засобів компанії, які зараз складають всього 17 млрд рублів ($180 млн). За його словами, Carlsberg Group не інвестував у модернізацію основних фондів "Балтики" та створення нових виробничих майданчиків на території Росії, підприємство потребує значних коштів на оновлення технологічного обладнання та програмного забезпечення, перераховує він.

Ці обставини та факт одностороннього розірвання ліцензійної угоди Carlsberg на міжнародні бренди може призвести до зниження об'ємних та прибуткових показників "Балтики" до 50%, резюмував президент компанії.

У березні 2022 року Carlsberg Group заявила, що піде з Росії. Наприкінці червня 2023 року концерн оголосив, що підписав угоду про продаж російського бізнесу, не назвавши ні імені майбутнього власника "Балтики", ні параметрів угоди.

Тоді угода не відбулася: 16 липня Володимир Путін підписав указ, яким передав 100% "Балтики" (98,56%, які належали шведській юрособі Carlsberg, 0,09% - німецькій юрособі Carlsberg і 1,35% - ТОВ "Хоппі Юніон" ") В управління Росимуществу. Carlsberg був змушений констатувати, що після виходу указу перспективи продажу стали "вкрай невизначеними", а наприкінці жовтня, коментуючи підсумки кварталу, заявив про "незаконне захоплення бізнесу в Росії" та плани захищати свої активи, бухгалтерське списання яких компанія оцінила майже в $1 млрд. Глава Carlsberg Джейкоб Аруп-Андерсен, який обійняв цю посаду у вересні, був ще категоричніше, заявивши, що "вони вкрали наш бізнес у Росії".

Читайте також