Саудівська Аравія та інвесткомпанія Ardian куплять 25% акцій аеропорту Хітроу за $3 млрд

Саудівська Аравія та інвесткомпанія Ardian куплять 25% акцій аеропорту Хітроу за $3 млрд

Продавцем частки є іспанська компанія Ferrovial

Державний інвестиційний фонд Саудівської Аравії придбає 10% акцій лондонського аеропорту Хітроу в рамках перестановки акціонерів, ставши частковим власником одного з найбільш завантажених аеропортів Європи.

PIF купує 10% із 25%, які продає іспанська Ferrovial. Інші 15%, що належать інфраструктурній компанії, перейдуть до паризької приватної інвестиційної компанії Ardian.

Компанія Ferrovial, інтереси якої в аеропортах охоплюють Великобританію, Туреччину і частку в одному терміналі нью-йоркського аеропорту імені Джона Ф. Кеннеді, заявила раніше цього місяця, що розгляне можливість продажу своєї частки в лондонському аеропорту Хітроу. Повітряний рух поновився після скорочення під час пандемії Covid-19, що допомогло Хітроу скоротити свої втрати за перші дев'ять місяців цього року.

Тим не менш, іспанська компанія, як і раніше, обтяжена боргом на суму понад £14 млрд. Ardian і державний фонд Саудівської Аравії приєднаються до існуючих власників, включаючи Катар, якому належить 20% акцій, і дрібнішим інвесторам Caisse de dépôt et Placement du Québec, сінгапурському фонду суверенного добробуту GIC та американської Alinda Capital Partners. У кожного з них частка нижче 13%.

Хітроу є основним пунктом призначення для рейсів з регіону Перської затоки: Емірейтс, Qatar Airways та Etihad Airways PJSC обслуговують цей вузол, виконуючи кілька рейсів на день. Саудівська Аравія знаходиться в процесі розширення своєї авіаційної галузі, прагнучи залучити до країни більше бізнесу та туризму. Нещодавно вона створила Riyadh Air, нову авіакомпанію, яка працюватиме на додаток до існуючого флагманського авіаперевізника Saudia.

Читайте також