Швейцарський банківський гігант UBS купив Credit Suisse за $3,24 млрд

Швейцарський банківський гігант UBS купив Credit Suisse за $3,24 млрд

Міжнародний інвестиційний банк UBS Group AG уклав угоду про купівлю конкуруючого швейцарського банку Credit Suisse, який опинився у скрутному становищі за 3 млрд. швейцарських франків ($3,24 млрд.)

Швейцарські регулятори були змушені втрутитися та організувати угоду, щоб запобігти поширенню кризи довіри з Credit Suisse на фінансову систему загалом. Дефолт системно значущого банку мав би непередбачувані наслідки як у Швейцарії, так і в цілому. Очікується, що злиття UBS та Credit Suisse буде оформлено до кінця 2023 року.

"Згідно з умовами угоди, що включала всі акції, акціонери Credit Suisse отримають одну акцію UBS за кожні 22,48 акції Credit Suisse, рівну 0,76 франка (0,82 долара), на загальну суму 3 млрд франків", - йдеться в заяві.

Влада надала обом банкам гарантію ліквідності у розмірі 100 млрд швейцарських франків на додаток до кредиту у розмірі 50 млрд франків, повідомив на прес-конференції в Берні президент Швейцарії Ален Берсе.

Угода була схвалена урядом Швейцарії, яка надала гарантії регулятору країни для виділення ліквідності Credit Suisse.

Федеральна рада підтримує придбання банку Credit Suisse банком UBS. З метою зміцнення стабільності фінансових ринків для здійснення цього придбання Швейцарська Конфедерація надає гарантію Національному банку Швейцарії з метою надання Credit Suisse додаткової допомоги у формі ліквідності», — заявили в уряді Швейцарії.

Також для зниження ризиків UBS Group AG у зв'язку з придбанням активів держава надала банку 9 млрд франків.

Проблеми Credit Suisse, які тривають не перший рік, загострилися під час банківської кризи, що розвивається у світі. 15 березня 2023 року у банку Credit Suisse відбулося найбільше за його історію падіння акцій - на 30%, на тлі побоювань за фінансове становище банку за добу відтік депозитів з нього перевищив 10 млрд франків.

Наприкінці 2022 року Credit Suisse продав свій офіс у центрі Женеви за $217 млн.

Читайте також