США пропонують G7 випустити облігації на $50 млрд за рахунок заморожених активів РФ

США пропонують G7 випустити облігації на $50 млрд за рахунок заморожених активів РФ

США запропонували союзникам з G7 створити механізм для випуску облігацій на $50 млрд, забезпечених прибутками, отриманими від заморожених російських суверенних активів

США запропонували країнам-союзникам із G7 створити механізм для випуску облігацій щонайменше на $50 млрд, забезпечених прибутками, отриманими від заморожених російських суверенних активів, і використати отримані кошти для підтримки України.

Пропозиція США передбачає обʼєднання $280 млрд активів центробанку РФ, які були заморожені країнами G7 і ЄС, під управлінням спеціально створеної проєктної компанії. А прибутки від них використати у якості забезпечення так званих «облігацій свободи», кажуть джерела Bloomberg.

Співрозмовники зазначили, що надходження від потенційного розміщення облігацій може покрити $60 млрд американської допомоги, яка наразі заблокована у Конгресі.

Обговорення цієї пропозиції наразі перебуває на ранній стадії, сказав один із співрозмовників агентства. Інше джерело повідомило, що Німеччина та Франція поставилися до нової ідеї з обережністю.

Водночас деякі країни ЄС, включно з Естонією, закликали союзників бути сміливішими і повністю конфіскувати активи РФ.

Як відомо, у депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляйєн минулого місяця висунула ідею використати ці гроші для закупівлі зброї для ЗСУ.

Читайте також