Toshiba прийняла пропозицію про викуп на $15 млрд від консорціуму на чолі з JIP

Toshiba прийняла пропозицію про викуп на $15 млрд від консорціуму на чолі з JIP

Правління токійської компанії схвалило пропозицію групи, яку очолює приватна інвестиційна компанія Japan Industrial Partners Inc

Як повідомило видання Nikkei, участь у викупі братимуть близько 20 японських компаній, у тому числі Orix Corp., Rohm Co. та Chubu Electric Power Co.

Керівництво Toshiba, японський уряд і більшість гучних іноземних акціонерів компанії розходяться в думках щодо майбутнього компанії: активні інвестори прагнуть максимізувати прибуток, тоді як держава приділяє першочергову увагу тому, щоб чутливі технології та бізнес не потрапили до рук іноземців.

Бізнес Toshiba в галузі атомної енергетики вважається важливим для національної безпеки. Він бере участь у виведенні з експлуатації атомної електростанції «Фукусіма Дай-Ічі», яка була зруйнована внаслідок землетрусу, цунамі та ядерних катастроф у 2011 році.

Якщо продаж відбудеться, то вона буде однією з найбільших угод в Азії цього року, в той час як обсяги угод різко знизилися. Це також стане одним із найбільших колись викупів приватних інвестицій у Японії.

Шлях до ухвалення такого рішення правлінням був далеко не гладким. Так, група, очолювана JIP, зіткнулася з перешкодами при забезпеченні фінансування, оскільки банки стали обережнішими у наданні коштів для великих угод у менш сприятливому економічному середовищі.

За останні вісім років Toshiba пережила одну катастрофу за іншою, починаючи зі скандалу з бухгалтерським обліком у 2015 році, який знищив прибуток та призвів до реструктуризації всієї компанії.

JIP, що базується в Токіо, була заснована в 2002 році Хідемі Моуе, який досі є головним виконавчим директором компанії.

Читайте також