У США зросли інвестиції в military tech стартапи на тлі війни в Україні та конфронтації з Китаєм

У США зросли інвестиції в military tech стартапи на тлі війни в Україні та конфронтації з Китаєм

Американські венчурні інвестори уклали понад 200 оборонних та аерокосмічних угод за перші п'ять місяців цього року на суму майже $17 млрд – більше, ніж military tech сектор залучив за весь 2019 рік.

Інвестиції у військово-технічні стартапи стрімко зростають, оскільки війна в Україні та геополітична напруженість у відносинах із Китаєм призводять до впевненості, що уряд США укладе вигідні контракти з компаніями Кремнієвої долини, що виробляють передові оборонні системи.

 

Згідно даних PitchBook, американські венчурні капіталісти уклали понад 200 оборонних та аерокосмічних угод за перші пʼять місяців цього року на суму майже $17 млрд – більше, ніж сектор залучив за весь 2019 рік.

Венчурні інвестиції США в оборонні стартапи зросли з менше ніж $16 млрд у 2019 році до $33 млрд у 2022-му. Інвестори вклали у такі стартапи рекордні $14,5 млрд у першому кварталі цього року.

У США зросли інвестиції в military tech стартапи на тлі війни в Україні та конфронтації з Китаєм

Кремнієва долина протягом багатьох років уникала оборонних технологій. Згідно з коментарями більш ніж 15 інвесторів та засновників, ця настороженість змінилася вірою в те, що стартапи нарешті можуть отримати значну частку гігантського оборонного бюджету США, який виріс за два десятиліття і досяг рекордних $886 млрд на 2024 рік.

Великі венчурні капіталісти, у тому числі Andreessen Horowitz та Sequoia Capital, почали інвестувати в компанії, які виробляють оборонну продукцію, а також «кінетичні» системи озброєнь.

Anduril Industries, оборонна технологічна компанія вартістю $9 млрд, найбільшим спонсором якої є Andreessen Horowitz, нещодавно повідомила, що веде переговори про розробку своєї першої зброї шляхом створення версії автономних дронів із «баражуючими боєприпасами». Компанія Anduril, що торік базувалася в Лос-Анджелесі, виграла контракт на $1 млрд від Командування спеціальних операцій США на інтеграцію систем, які можуть ідентифікувати, відстежувати і перехоплювати ворожі дрони.

За словами експертів, російське вторгнення в Україну «змінило правила гри» на зацікавленість американських військових до комерційних технологій.

InVenture надає безкоштовну підтримку у залученні інвестицій для проектів military-tech.

Читайте також