Україна потрапила в ТОП-50 Global Startup Ecosystem Index 2024

Україна потрапила в ТОП-50 Global Startup Ecosystem Index 2024

StartupBlink оголосив оновлений Global Startup Ecosystem Index 2024, де Україна здобула 46-те місце зі 100 країн світу

StartupBlink дослідницький центр, який надає послуги з розвитку екосистеми та індивідуальний аналіз глобальної інноваційної економіки, оголосив оновлений Global Startup Ecosystem Index 2024, де Україна здобула 46-те місце зі 100 країн світу.

Global Startup Ecosystem Map демонструє вибірку з понад 150 000 стартапів, для більш ніж 1000 міст та 100 країн світу, яка оновлюється щорічно з 2017 року. Команда проєкту щоквартально ранжує стартапи на основі залучення, фінансування та кількості працівників. Оцінка SB показує, де кожна одиниця займає місце на глобальному рівні, а також в їх екосистемі, регіоні та індустрії.

Карта для України включає вибірку з 633 технологічних компаній, 2 стартапи з яких, перевищили оцінку в 1 мільярд доларів США та отримали звання unicorn.

Україна повертається до ТОП-10 Східної Європи

Після різкого спаду на 16 пунктів у 2022 році, вже другий рік поспіль триває позитивна тенденція зі зростанням на 3 пункти, щоб отримати 46 місце. У Східній Європі Україна увійшла в топ-10 за регіональним рейтингом, піднявшись на три позиції та обійшовши Латвію (на 10-му місці) та Хорватію (на 11-му місці).

Цього року 6 міст України увійшли до топ-1000: 

Київ з 75 балами, в 11 разів перевищує Львів, другу екосистему в країні. 

“Головним джерелом успіху України в стартап-індустрії є талант розробників, який  прагнуть бачити у своїй команді багато світових компаній. А головним викликом, парадоксально, є надзвичайна підтримка інших європейських країн, яка дозволяє українцям покидати країну та проживати закордоном. Безумовно, ця допомога надзвичайно важлива під час повномасштабної війни, проте прогнозувати, який відсоток ІТ-талантів повернеться додому після завершення війни, поки неможливо”,  — зазначає StartupBlink у своєму репорті.

Війна також вплинула на зростання галузей, пов'язаних з безпекою, Український Фонд Стартапів підтримує проєкти, які можуть бути використані під час війни та для післявоєнної модернізації, зокрема в програмі Rebuilding Ukraine в рамках проєкту Seeds of Bravery.

Також вражає бачити, як міжнародна бізнес-спільнота об'єднується, щоб показати підтримку українським стартапам: Google запустив Фонд підтримки України, ЄС вперше включив цільову підтримку для України у свою Програму досліджень та інновацій Horizon Europe, а Network VC (США) створив Спеціальний Венчурний Фонд та Програму підтримки українських стартапів.

Читайте також