Vodafone і Three планують об

Vodafone і Three планують об'єднатися у Великій Британії в рамках угоди на £15 млрд

Об'єднаний бізнес матиме близько 28 млн абонентів

Ринок мобільного зв'язку в Європі та Великій Британії, колись створений для того, щоб створити сприятливий ґрунт для конкуренції, знаходиться на шляху консолідації. Так, Vodafone Group і Hutchison Group оголосили про плани злиття своїх британських операторів, однойменних Vodafone і Three.

Компанії заявили, що у цьому злитті «не виплачується грошова винагорода», і вона також включатиме заборгованість обох підприємств.

Об'єднаний бізнес, якщо підрахувати з використанням сьогоднішніх цифр користувачів, матиме близько 28 млн абонентів — у Vodafone майже 18 млн., а у Three — трохи більше 10 млн станом на травень 2023 року). 51% об'єднаної компанії належатиме Vodafone, а 49% - Hutchison.

Компанії заявили, що очікують на завершення злиття до кінця 2024 року за умови отримання схвалення регулюючих органів.

Об'єднання справді дасть обом компаніям набагато більшу економію за рахунок масштабу, коли йдеться про створення дорогої мережі для 5G і вище, а також про її експлуатацію.

Vodafone ще в 1990-х і на початку 2000-х років був найбільшим оператором мобільного зв'язку у Великобританії. Потім він поступився цією позицією O2 і EE (яка сама була утворена в результаті об'єднання T-Mobile UK та Orange UK). Компанія Three з'явилася на британському ринку наприкінці 1990-х років.

Компанії додали, що «очікується, що угода приведе до суттєвої ефективності. Очікується, що до п'ятого повного року після завершення синергія щорічних витрат і капіталовкладень становитиме понад £700 млн».

Читайте також