Вперше Україна отримає конфісковані у США активи російського олігарха

Вперше Україна отримає конфісковані у США активи російського олігарха

Прецедент цінний своїм повним циклом: від законодавчих змін до передачі коштів

Загальний обсяг заморожених російських активів у світі досягає $400 млрд – це резерви російського Центробанку, і майно пов'язаних з режимом приватних осіб: нерухомість, автомобілі, яхти, предмети розкоші, гроші.

Наразі міжнародні організації лише формують механізм компенсацій постраждалій від військової агресії Україні.

У зв'язку з тим, що росія не має наміру добровільно виконувати рішення українських судів щодо відшкодування завданих збитків, необхідні додаткові інструменти, які забезпечують їхнє примусове виконання. Це стосується й країн, де є російські активи.

Так, Закон про державний бюджет США на 2023 рік, підписаний Джо Байденом наприкінці минулого року, включає право генерального прокурора передавати державному секретареві доходи від будь-якого конфіскованого до/на 1 травня 2025 року майна для надання допомоги Україні щодо усунення збитків, завданих росією.

Наслідком цього закону стала санкціонована генпрокурором США на початку 2023 року перша в історії передача російських активів Україні, а саме $5,4 млн російського бізнесмена Костянтина Малофєєва (власника телеканалу «Царгород ТБ», який фінансував сепаратистів у Криму).

У список санкцій Малофєєв був включений у 2014-му, кошти з його банківського рахунку конфісковані в 2022 році через його спробу перевести їх на рахунок ділового партнера в США. На самого олігарха чекає відповідальність за порушення санкцій.

Це стало можливим завдяки роботі KleptoCapture – органу, створеному генпрокурором США при Міністерстві юстиції. Він займається розшуком активів російських олігархів, пов'язаних з агресією та злочинним режимом, виявляє випадки ухилення від санкцій та забезпечує конфіскацію.

Читайте також