Японія схвалила субсидії на суму $1,3 млрд для заводу Micron

Японія схвалила субсидії на суму $1,3 млрд для заводу Micron

Державні фонди допоможуть американській фірмі виробляти чіпи нового покоління у Хіросімі

Уряд Японії схвалив субсидії у розмірі $1,3 млрд для заводу Micron Technology Inc. у Хіросімі, що є частиною зусиль Токіо щодо розвитку виробництва чіпів наступного покоління всередині країни.

Субсидії допоможуть компанії з Бойсе, штат Айдахо, встановити обладнання для літографії голландської фірми ASML Holding NV для виробництва сучасних чіпів, заявив у вівторок міністр економіки Ясутоші Нісімура. За його словами, такі чіпи будуть необхідні для створення штучного інтелекту, центрів обробки даних та технологій безпілотного водіння. Підтримка охоплює майже 40% інвестиційних планів Micron у Японії.

Це схвалення означає перемогу Micron, оскільки вона бореться із невизначеністю у Китаї, одному з найбільших ринків. Двопартійна група американських сенаторів сподівається зустрітися з президентом Сі Цзіньпіном наступного тижня в країні, де компанія стикається з розслідуванням, що триває, з боку регулюючих органів. Micron заявила, що розслідування поставило під загрозу половину її продажів у Китаї.

Будівництво заводу TSMC на півдні Японії йде відносно гладко завдяки цілодобовій зміні та обіцянці уряду сплатити майже половину вартості.

Адміністрація прем'єр-міністра Фуміо Кісіди виділила мільярди доларів на субсидії у прагненні потроїти внутрішнє виробництво чіпів до 2030 року та допомогти старіючій Японії повернути собі колишнє лідерство у сфері технологій. Ведуться переговори щодо підтримки другого заводу TSMC у Японії, а також фінансується вітчизняна корпорація Rapidus Corp. для власних передових чіпів у країні.

Компанія Micron, яка у 2013 році купила підприємства колишнього японського виробника DRAM Elpida Memory Inc., заявила, що у Японії у неї працює понад 4000 інженерів та технічних фахівців.

Читайте також