Європейські банки виділяють $5 млрд на викуп через підвищення ставок

Європейські банки виділяють $5 млрд на викуп через підвищення ставок

Цього тижня найбільші банки Європи оголосили про викуп нових акцій, оскільки вони продовжують отримувати вигоду від вищих відсоткових ставок

Як стало відомо, іспанський кредитор Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA представив програму на суму до €1 млрд, при цьому Standard Chartered Plc лідирує у Великій Британії з викупом на $1 млрд.

Хвиля виплат інвесторам від семи кредиторів по всьому регіону прийшла після того, як зростання доходів від кредитування підвищило прибутковість банків. Це була ще одна ознака того, наскільки Європейський центральний банк та швидкий цикл зростання Банку Англії підтримали сектор.

Наприклад, чистий процентний дохід UniCredit SpA зріс на 42% у першому півріччі та на 39% на BBVA.

У Великій Британії, принаймні, золоте дно зворотного викупу не допомогло заспокоїти побоювання інвесторів з приводу того, що зростання прибутковості від ставок сходить нанівець. Barclays Plc та NatWest Group Plc знизили свої прогнози щодо того, наскільки більше вони заробляють на кредитах, ніж платять за депозитами, тобто чиста процентна маржа.

"Клієнти шукають високу прибутковість для своїх заощаджень, і у відповідь ми змінили наші ціни", - заявила у четвер фінансовий директор Barclays Ганна Крос.

На цій новині акції Barclays впали на 6,7%.

Результати "показали нам, що ринок не дозволить вам заплатити за зниження чистої процентної маржі вищим, ніж очікувалося, зворотним викупом", - заявив у п'ятницю аналітик RBC Бенджамін Томс.

Банки континентальної Європи заявили, що ціни, які вони платять за вклади, продовжують зростати повільніше, ніж передбачалося раніше.

Читайте також