Засновник Alibaba Джек Ма втратив контроль над фінансовою групою Ant Group

Засновник Alibaba Джек Ма втратив контроль над фінансовою групою Ant Group

Китайський мільярдер Джек Ма відмовився від контрольних прав у Ant Group, його частка скоротиться до 6,2%

Ant Group, фінансовий підрозділ Alibaba Group, який володіє платіжною системою AliPay, оголосив про зміни у складі акціонерів та розподіл голосуючих прав. За їхніми результатами, засновник компанії Джек Ма фактично втратить контроль над Ant Group.

У повідомленні йдеться, що зараз у раді директорів компанії половину становлять чотири незалежні директори. Ant Group планує збільшити їх кількість до п'яти, внаслідок чого незалежні директори отримають більшість у раді.

Також змінюється порядок реалізації прав голосу акціонерів компанії: від Джека Ма до десяти осіб, включаючи засновника, представників керівництва та персоналу. Фактично це позбавить Ма контролю над Ant Group.

Наразі засновник підприємства та ще три інвестори володіють у сумі 53,46% Ant Group. За підрахунками Bloomberg, після всіх змін Ма залишиться лише 6,2%.

Рішення було прийнято з метою оптимізації корпоративного управління та «узгодження інтересів акціонерів під час голосування з їхніми економічними інтересами». Частки акціонерів у компанії при цьому не зміняться.

Нагадаэмо, що Ant Group планувала в листопаді 2020 року провести найбільше IPO на Шанхайській та Гонконзькій біржах на $34,5 млрд. Після виступу Джека Ма з критикою китайських регулюючих органів лістинг зірвався, а компанія задумалася про продаж частки засновника та його вихід з управління.

У листопаді 2022-го Financial Times повідомляла, що Ма покинув Китай і вже кілька місяців живе у Токіо.

Читайте також