Засновника криптобіржі FTX засудили до 25 років в

Засновника криптобіржі FTX засудили до 25 років в'язниці зі штрафом $11 млрд

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засудили до 25 років ув'язнення за звинуваченням у шахрайстві. Крім того, він має виплатити понад $11 млрд у вигляді штрафу.

FTX була однією з найбільших криптобірж на ринку, поки не впала в 2022 році.

Бенкмана-Фріда у листопаді 2023 року визнали винним за семи епізодами шахрайства та змови. Як з'ясувало слідство, Бенкман-Фрід використав гроші клієнтів FTX для покриття втрат у створеному ним хедж-фонді Alameda Research. За словами судді Льюїса Каплана, внаслідок дій Бенкмана-Фріда клієнти FTX втратили $8 млрд, інвестори в капітал FTX — $1,7 млрд, а кредитори Alameda Research — $1,3 млрд. Суд відкинув запевнення підприємця, що постраждалим виплатили б усі борги.

"Злодій, який везе крадене до Лас-Вегаса і успішно ставить ці вкрадені гроші, не може розраховувати на пом'якшення вироку за те, що використовує виграш для повернення того, що він вкрав", - підкреслив суддя.

Бенкман-Фрід у ході судового процесу не виявив жодного каяття, заявив Каплан. «Він знав, що не правий. Він знав, що це злочин. Він шкодує, що дуже помилився у ймовірності бути спійманим. Але він не збирається нічого визнати, на що має право».

Федеральне звинувачення наполягало на ув'язненні тривалістю від 40 до 50 років, тоді як адвокат Бенкмана-Фріда просив вирок у п'ять з чвертю років. За інформацією Bloomberg, адвокати підсудного рекомендували засудити його до 6,5 років ув'язнення. За висунутими звинуваченнями підприємцю могло загрожувати до 110 років позбавлення волі, зазначив Bloomberg. Бенкман-Фрід не визнав намір обдурити когось або вкрасти гроші клієнтів, але заявив, що припустився низки помилок. Підприємець має намір оскаржити визнання вини та вирок до ув'язнення.

Американський Forbes у моменті оцінював статки Бенкмана-Фріда в $26,5 млрд. Падіння Бенкмана-Фріда — це найбільша наразі перемога влади США у боротьбі зі злочинами на ринку криптовалют. Прокурор Ніколас Роос заявив суду, що справа пов'язана з «величезною за масштабом злочинністю», яка була «всепроникною у всіх аспектах бізнесу», передає вона. Бенкман-Фрід став символом посадових злочинів та жадібності у криптомирі, вважає Bloomberg.

Бенкман-Фрід навряд чи проведе за ґратами всі 25 років: виконання певних умов, включаючи хорошу поведінку, може скоротити термін приблизно на третину, пише The Wall Street Journal.

Крах FTX пішов на користь іншим криптобіржам — насамперед Coinbase і Binance: їх ринкові частки збільшилися на кілька процентних пунктів протягом кількох місяців. У листопаді 2023 року, на тлі визнання Бенкмана-Фріда винним та судового процесу щодо засновника Binance Чанпена Чжао, акції Coinbase подорожчали більш ніж на 60%.

Читайте також